nieuws

Sneller en goedkoper pinnen via adsl, kabel of glasvezel

algemeen

Sneller en goedkoper pinnen via adsl, kabel of glasvezel

LEIDSCHENDAM – Voor veel MKB-ondernemers kan het pinnen aanzienlijk sneller en goedkoper. Zo’n 90.000 betaalautomaten maken voor het pinverkeer op dit moment nog gebruik van een gewone telefoonlijn, maar zouden moeten omschakelen naar breedband (adsl, kabel of glasvezel). Omschakelen kan nu: de keuze uit breedbandverbindingen is sinds kort vergroot en voor het nieuwe pinnen (het pinnen via de chip op de betaalpas dat in 2011 landelijk wordt ingevoerd) is breedband de aangewezen aansluiting.

LEIDSCHENDAM – Voor veel MKB-ondernemers kan het pinnen aanzienlijk sneller en goedkoper. Zo’n 90.000 betaalautomaten maken voor het pinverkeer op dit moment nog gebruik van een gewone telefoonlijn, maar zouden moeten omschakelen naar breedband (adsl, kabel of glasvezel). Omschakelen kan nu: de keuze uit breedbandverbindingen is sinds kort vergroot en voor het nieuwe pinnen (het pinnen via de chip op de betaalpas dat in 2011 landelijk wordt ingevoerd) is breedband de aangewezen aansluiting.

Tot nu toe waren gecertificeerde datacomlijnen noodzakelijk om de veiligheid van het pinnen te garanderen. Door extra veiligheidsmaatregelen in de betaalautomaat en bij de computersystemen die de betaaltransacties verwerken, is een gecertificeerde lijn sinds november niet langer verplicht. Ondernemers die nu nog voor hun pinverkeer ‘inbellen’ via een gewone telefoonlijn, kunnen gemakkelijker overstappen op breedbandpinnen. Zij kunnen voortaan kiezen uit alle aanbieders van breedband (adsl, kabel, glasvezel). Zeker als er al een breedbandlijn in de zaak aanwezig is, is dat een groot voordeel.
Pinnen via breedband gaat aanzienlijk sneller dan pinnen via een inbelverbinding. Het gaat om een verschil tussen een halve minuut en een paar tellen. In de praktijk van het nieuwe pinnen maakt dat veel uit voor klanten en medewerkers. Daarnaast is breedbandpinnen vaak goedkoper. Bij een breedbandverbinding betalen ondernemers niet meer per transactie, ‘telefoontikken’, maar een vast maandbedrag. Het voordeel wordt groter naarmate het aantal pintransacties toeneemt.

De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) is een campagne gestart om het nieuwe pinnen via een breedbandverbinding onder de aandacht te brengen. “We kunnen ons voorstellen dat ondernemers overstappen op breedband een behoorlijk ingewikkeld proces vinden en er niet voor voelen om zelf met kabels, instellingen en een router aan de slag te gaan. In dat geval adviseren we om de hulp van een installateur breedbandpinnen in te schakelen”, zegt Miriam Osten, manager van SBEB. Op www.hetnieuwepinnen.nl zijn praktijkverhalen te vinden en een overzicht van breedbandinstallateurs. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen installateurs die zich richten op relatief eenvoudige omzettingen (alleen pinnen) en installateurs die ook complexere omzettingen kunnen doen en een goede analyse maken van de totale infrastructuur.

Breedband is voor ondernemers financieel nog aantrekkelijker als internet, telefoneren, faxen en het alarmsysteem ook over dezelfde breedbandverbinding lopen. Bovendien worden over een aantal jaren de ouderwetse telefonieverbindingen (PSTN en ISDN-B) uitgefaseerd en worden de kosten daarvan steeds hoger. Een ondernemer maakt zelf de keuze voor het gewone internet of een gecertificeerde breedbandverbinding van een aanbieder die zich richt op de zakelijke markt. Laatstgenoemde lijnen kennen een hogere, gegarandeerde beschikbaarheid en een betere bereikbaarheid en meer deskundigheid van de helpdesk.

Om klaar te zijn voor het nieuwe pinnen hebben ondernemers ook een geschikte betaalautomaat en een aangepast bankcontract voor de merken V PAY en Maestro nodig. SBEB drukt ondernemers op het hart snel werk te maken van de aanpassingen. “Tijdig in actie komen betekent aanspraak doen op subsidies en kortingen en gedoe voorkomen aan de kassa”, aldus Osten. SBEB heeft een pakket voorlichtingsmaterialen beschikbaar die ondernemers kosteloos kunnen bestellen via www.hetnieuwepinnen.nl.

Reageer op dit artikel