nieuws

Prijsverhogingen treffen tweewielerbranche

algemeen

Prijsverhogingen treffen tweewielerbranche

DOETINCHEM – In de aanloop naar seizoen 2010/2011 wordt de tweewielerbranche geconfronteerd met prijsverhogingen. Deze ontwikkeling hing al langer in de lucht en wordt nu geëffectueerd.

DOETINCHEM – In de aanloop naar seizoen 2010/2011 wordt de tweewielerbranche geconfronteerd met prijsverhogingen. Deze ontwikkeling hing al langer in de lucht en wordt nu geëffectueerd.

De prijsverhogingen zijn onvermijdelijk geworden als gevolg van een spreekwoordelijke samenloop van omstandigheden. Enerzijds is dat de onrust op de valutamarkt, waar de positie van Euro ten opzichte van de dollar verzwakt is. Dat is vooral een probleem voor bedrijven die gewend zijn om in euro’s af te rekenen.

Daarnaast zijn de arbeidskosten in het Verre Oosten gestegen alsook de transportkosten. Die zijn zelfs explosief gestegen en binnen enkele maanden ongeveer verviervoudigd. Veel leveranciers hebben geprobeerd de prijsverhogingen uit te stellen, maar ontkomen daar nu niet meer aan.

Recentelijk hebben de Accelldochters Batavus, Sparta en Koga hun dealers al geïnformeerd over prijsstijgingen. CEO René Takes liet dat weten tijdens de presentatie van Accel’s halfjaars resultaten: “Een maand geleden moesten we onze dealers nog een prijsverhoging van 10 tot 15% melden. Sindsdien is de dollar zover gezakt dat we de prijsverhoging kunnen houden op een peil van 5 tot 10%.”

Ook AGU hanteert sinds 1 augustus een nieuwe prijslijst, waarop de prijzen circa 5% verhoogd zijn. “We hebben de afgelopen maanden de kostenstijgingen op onze importgoederen weten te absorberen, maar zijn nu genoodzaakt een prijscorrectie door te voeren,” licht salesmanager Nico Kraakman toe in een brief, die naar dealers verstuurd is.

Eerder dit jaar vroeg Gazelle’s CEO op de Gazelle Suplier Day aandacht voor de turbulente koerswisselingen op de valutamarkt. “Door termijncontracten af te spreken (hedgen) kan dit risico gereduceerd worden. Wij hechten aan voorspelbare consumentenprijzen.”

De verwachting is dat de komende Eurobike in Friedrichshafen in het teken zal staan van internationale prijsverhogingen.

Reageer op dit artikel