nieuws

Gazelle wil levertijden verkorten door modulair constructieproces

algemeen

ARNHEM – Tijdens de derde Gazelle Supplier Day in Papendal werd duidelijk dat de fietsenfabrikant, samen met de compontenleveranciers, meer wil gaan inzetten op het modulair produceren van fietsen. Daarmee kunnen levertijden verkort en kosten bespaard worden.

Gazelle wil levertijden verkorten door modulair constructieproces

ARNHEM – Tijdens de derde Gazelle Supplier Day in Papendal werd duidelijk dat de fietsenfabrikant, samen met de compontenleveranciers, meer wil gaan inzetten op het modulair produceren van fietsen. Daarmee kunnen levertijden verkort en kosten bespaard worden.

Ook bij deze derde Gazelle Supplier Day werd andermaal duidelijk dat Gazelle onomwonden aanstuurt op een nauwe samenwerking met componentenleveranciers. De insteek daarbij is volgens CEO Bert Piëst dat gezamenlijk moderne componenten ontwikkeld moeten worden, waar beiden baat bij hebben.

“Als je samen iets ontwikkelt, kan je tot betere marges komen. Vorig jaar hebben we dit beleid al ingezet en is een groot succes. Wanneer we samen plannen maken en ideeën delen kom je tot een samenwerking, die veel verder gaat dan onderhandelingen om dezelfde onderdelen voor een lagere prijs te leveren,” aldus Piëst.

De CEO gaf aan dat de fietsenbranche een onvoorspelbare markt is, die vraagt om snel inspelen op de marktvraag. En dus kortere levertijden. Om dat te bewerkstelligen is een project opgestart dat het aantal verschillende componenten op de fiets moet verlagen.

Piëst opteert voor een modulair constructiesysteem waarbij veel onderdelen uitwisselbaar zijn met diverse modellen. “Zo’n systeem stelt ons in staat om veel verschillende fietsen te produceren op basis van een beperkt aan componenten, zonder dat de fietsen teveel op elkaar lijken. Voordeel daarvan is, zowel voor ons als voor dealers, dat je minder verschillende componenten op voorraad hoeft te houden.”

Voorts vroeg Gazelle’s CEO aandacht voor de turbulente koerswisselingen op de valutamarkt, waar de positie van de euro verzwakt ten opzichte van de dollar en de yen. Europese ondernemingen die bijvoorbeeld bedragen in dollars ontvangt zijn kwetsbaarder voor de wisselkoers. Door termijncontracten af te spreken (hedgen) kan dit risico gereduceerd worden.

“Wij hechten aan voorspelbare consumentenprijzen. De schommelingen op de valutamarkt zijn te ondervangen door te hedgen. Wij doen dat zelf ook, maar het zou mooi zijn als jullie dat ook doen,” aldus Piëst ten overstaan van de toehorende leveranciers.

Traditiegetrouw worden aan het eind van de Gazelle Supplier Day leveranciers bekroond met awards. De uitslag van de 2010-editie was als volgt:
GOLD AWARD: Massload Corporation, Taiwan (o.a. bagagedragers)
ZILVEREN AWARD: Selle Royal, Italië (zadels)
BRONZEN AWARD: Hamos Holland (bevestigingsmaterialen)

SPECIAL AWARD: Van der Veer Designers (ontwerpbureau)
SPECIAL AWARD: Moderne Tech Corporation, Taiwan (o.a. zadelpennen)

Reageer op dit artikel