nieuws

De Fietsfabriek wil doorstarten na faillissement

algemeen

De Fietsfabriek wil doorstarten na faillissement

AMSTERDAM – De Fietsfabriek is failliet. De bekende Amsterdamse fietsenmaker heeft vanwege torenhoge schulden zelf faillissement aangevraagd. De curator werkt nu aan een doorstart.

AMSTERDAM – De Fietsfabriek is failliet. De bekende Amsterdamse fietsenmaker heeft vanwege torenhoge schulden zelf faillissement aangevraagd. De curator werkt nu aan een doorstart.

Volgens een woordvoerder van curator Leontien Boes van De Vos & Partners heeft De Fietsfabriek meer dan een miljoen euro schuld. Ingewijden melden dat het om 1,2 miljoen euro gaat op een jaaromzet van drie miljoen.

Het bedrijf telt zestig werknemers, waarvoor ontslag is aangevraagd. Er zou sprake zijn van ‘een grote hoeveelheid schuldeisers’.

”Onze eerste prioriteit is nu een doorstart", aldus de woordvoerder, ”de afwikkeling van het faillissement volgt later." Er worden momenteel gesprekken gevoerd met ‘enkele kandidaten’ die de boedel zouden kunnen overnemen. ”Het is zaak zo snel mogelijk door te starten. De kans daarop is reëel."

Eigenaren Yalçin Cihangir en David Deutsch hebben het faillissement zelf aangevraagd, aldus de zegsman van de curator. ”Ze hebben ons verteld dat de conjunctuur tegenzat. Ze zagen dalende omzetten. Ik heb begrepen dat er wel een reddingspoging is gedaan, maar dat is op niets uitgelopen." Yalçin Cihangir, net terug van de fabriek in Turkije, wil pas commentaar geven als een doorstart is geslaagd.

Voor de negen franchisehouders in Amsterdam, Den Haag, Breda, Alkmaar, Haarlem en Rotterdam, zelfstandige fietsverkopers die onder de naam De Fietsfabriek handelen, is het faillissement nieuw. ”We weten hier niets van", zegt één van hen, die niet met zijn naam in de krant wil. ”Alhoewel het al een hele tijd duidelijk was dat het niet goed ging. Volgens hem is het faillissement ‘te danken aan de banken’. ”Die zijn steeds strenger geworden. Als een bank niet meewerkt, dan houdt het op."

Reageer op dit artikel