nieuws

Selectie uit collectie kampioens- en klassementstruien van Tonny Eyk te zien

algemeen

Selectie uit collectie kampioens- en klassementstruien van Tonny Eyk te zien

ROTTERDAM – Van 16 juni tot en met 25 juli zijn er tijdens een expositie in Bibliotheek Rotterdam meer dan 193 bijzondere kampioens- en klassementstruien uit de wielerhistorie vanaf 1921 te bewonderen.

ROTTERDAM – Van 16 juni tot en met 25 juli zijn er tijdens een expositie in Bibliotheek Rotterdam meer dan 193 bijzondere kampioens- en klassementstruien uit de wielerhistorie vanaf 1921 te bewonderen. De wielertruien komen uit de privécollectie van Tonny Eyk. Wielerlegende Jan Jansen opent de tentoonstelling op 16 juni.

In de periode dat de stad geel kleurt in verband met de start van de Tour de France, sluit de wielertruien expositie goed aan bij wat er in de stad leeft. Bibliotheek Rotterdam organiseert vaker exposities die vrij toegankelijk zijn. De expositie is vanaf 16 juni om 17.30 uur tot en met 25 juli vrij te bezichtigen.

Tonny Eyk
Na een optreden voor Rini Wagtmans in 1972 ontving Musicus Tonny Eyk als dank zijn Combiné trui uit de Tour de France van 1970. Dat was de start van het verzamelen van wielertruien. In de afgelopen jaren is de collectie van Tonny Eyk uitgebreid met de meest bijzondere exemplaren.
Voor de tentoonstelling in Bibliotheek Rotterdam selecteerde hij uit zijn collectie van 475 truien, 193 bijzondere kampioens- en klassementstruien. Iedere trui met een eigen verhaal en mooie historie. De oudste trui uit de collectie dateert van 1921 van Piet Moeskops. Maar ook de ongedragen gele trui van Rasmussen uit 2007 behoort tot de verzameling.

Lotto
De expositie is mogelijk gemaakt door Lotto. Niet alleen Lotto-spelers winnen met Lotto maar ook goede doelen winnen. De opbrengsten van Lotto komen na aftrek van het prijzengeld, ten gunste van goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Sinds de oprichting in 1961 is er meer dan 1,2 miljard euro naar de Nederlandse sport gegaan. Naast de topsport profiteert ook de amateursport en breedtesport van een grote jaarlijkse bijdrage. Aan overige goede doelen waaronder het Oranjefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nierstichting is sinds de oprichting 500 miljoen euro afgedragen.

Reageer op dit artikel