nieuws

NCRV: ‘Batavus doet poging halal-fiets te ontwerpen’

algemeen

NCRV: ‘Batavus doet poging halal-fiets te ontwerpen’

HEERENVEEN – Batavus doet momenteel pogingen een halal-fiets te ontwerpen voor islamitische allochtonen. Dat meldde de NCRV onlangs in het programma Netwerk. Algemeen directeur van Rob Beset lichtte de plannen van de fietsfabrikant toe.

HEERENVEEN – Batavus doet momenteel pogingen een halal-fiets te ontwerpen voor islamitische allochtonen. Dat meldde de NCRV onlangs in het programma Netwerk. Algemeen directeur van Rob Beset lichtte de plannen van de fietsfabrikant toe.

‘De oer-Hollandse fiets heeft een imagoprobleem onder allochtonen: zij vinden fietsen suf, zielig, niet cool en onveilig,’ aldus de NCRV.

Vorige week meldde de Raad voor Verkeer en Waterstaat in het advies ‘Wie ik ben en waar ik ga’ dat het gebruik van de fiets gezien de voordelen voor milieu en leefbaarheid moet worden gekoesterd en gestimuleerd.

De raad zei te verwachten dat het fietsgebruik door allochtonen op zal schuiven naar het niveau van autochtonen, maar hierbij wel zal achterblijven: ‘Allochtonen die nu relatief nog veel gebruik maken van het openbaar vervoer zullen, als hun welvaartsniveau toeneemt, overstappen naar de auto’, aldus de raad vorige week.

Behalve Rob Beset liet de NCRV ook Salaheddine Benchiki, van het duo Ab en Sal, aan het woord om uit te leggen waarom iedere poging om de fiets bij Marokkanen populair te maken bij voorbaat kansloos is.

KLIK HIER voor de uitzending van Netwerk

Reageer op dit artikel