nieuws

E-Bike verkoop buiten de vakhandel loopt terug

algemeen

E-Bike verkoop buiten de vakhandel loopt terug

AMSTELVEEN – 2010 kan wel eens het jaar worden dat E-bikes het allerbelangrijkste segment in de hele branche worden. Dat concludeert het GfK op basis van de verkoop van E-bikes in 2009 en de eerste maanden van 2010.

AMSTELVEEN – 2010 kan wel eens het jaar worden dat E-bikes het allerbelangrijkste segment in de hele branche worden. Dat concludeert het GfK op basis van de verkoop van E-bikes in 2009 en de eerste maanden van 2010.

GfK berekende over totaal 2009 dat er in heel Nederland 153.000 E-bikes verkocht zijn, goed voor bijna 300 miljoen Euro. Wordt dat afgezet tegen de totale fietsverkopen, dan zien we dat E-bikes de vlag hoog houden in een markt die als totaal wat terugloopt in aantallen.

De totale verkopen van fietsen (over alle kanalen heen) liep in 2009 4,2% terug, maar de omzet steeg nog 2,6%, mede als gevolg van de invloed van E-bikes. Toch bespeuren we een wijziging in de trend van E-bike verkopen. De verkopen buiten de vakhandel lopen terug. Stijgen de verkopen van E-bikes in de vakhandel nog 36%; in de overige verkoopkanalen daalden de verkopen in 2009 -45%!

“Het is moeilijk te concluderen of dit een typisch verschijnsel over 2009 was, of dat de trend zich voortzet in 2010, maar er is wel aanleiding om dat te verwachten,” licht Patrick Langley toe. “Nu E-bikes een grotere bekendheid hebben onder consumenten, wordt de koper duidelijk kritischer. De eerste ervaringen van goedkope E-bikes (met name die van de eerste generatie) die in branchevreemde kanalen zijn gekocht, zijn niet altijd goed.”

Meer nieuws over de E-bike verkoop in de april-uitgave van Tweewieler.

Reageer op dit artikel