nieuws

Cycle Cabs kleuren Kaapstad oranje

algemeen

Cycle Cabs kleuren Kaapstad oranje

KAAPSTAD – Drie oranje gekleurde Cycle Cabs hebben onlangs hun eerste rit door het centrum van Kaapstad gemaakt. De fietstaxi’s maken deel uit van een uniek Nederlands/Zuid-Afrikaans werkgelegenheids- en transportproject en ondertussen kleurt Kaapstad oranje in aanloop naar de komst van het Nederlands elftal.

KAAPSTAD – Drie oranje gekleurde Cycle Cabs hebben onlangs hun eerste rit door het centrum van Kaapstad gemaakt. De fietstaxi’s maken deel uit van een uniek Nederlands/Zuid-Afrikaans werkgelegenheids- en transportproject en ondertussen kleurt Kaapstad oranje in aanloop naar de komst van het Nederlands elftal.

De WK-voertuigen zullen door het centrum van Kaapstad toeren, de stad waar Oranje op 24 juni de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen speelt. De fietstaxi’s gaan zowel toeristen als (internationale) zakenmensen vervoeren in de stad aan de voet van de Tafelberg. De service is een groen en snel transportalternatief, in het bijzonder tijdens de drukke Kaapse spits. Een ritje met de oranje Cycle Cab kost tussen de 10 en 20 Zuid-Afrikaanse rand en 10 ZAR is iets minder waard dan 1 euro.

Eerste rit
Vertrekpunt van de eerste officiële rit door de stad was het gloednieuwe WK-stadion Greenpoint Stadium, ook wel de Cape Diva genoemd. In Zuid-Afrika wordt de fiets vooral gezien als een sportattribuut en niet als een transportmiddel. Daar wil de Nederlandse Consul Generaal in Kaapstad, David de Waal verandering in brengen. “Nederland is een fietsland bij uitstek en dat is ook de reden waarom we dit project met het oog op het WK sponsoren. Het is een duurzaam project, zorgt voor werkgelegenheid, promoot het fietsgebruik in Kaapstad en ondertussen kleuren we de stad oranje in aanloop naar het WK zodat fans en het team zich hier thuis zullen voelen. Ik ben trots dat de taxi’s gelanceerd zijn en hoop dat er goed gebruik van wordt gemaakt!”

Promotie niet-gemotoriseerd vervoer
Volgens Andrew Wheeldon van het Bicycle Empowerment Network (BEN) bevordert dit project het gebruik van niet-gemotoriseerd vervoer. “We kunnen laten zien dat het invoeren van fietstaxi’s ook in Zuid-Afrika een succes kan worden, net als in andere grote steden van de wereld zoals Amsterdam, Parijs, Berlijn en Kopenhagen. Er worden banen gecreëerd, het verlicht de verkeersdrukte en is goed voor het milieu”, aldus Wheeldon. Het project draagt zichtbaar bij aan de ‘Green Goal 2010’ campagne waar speelstad Kaapstad veel tijd en energie in steekt.

Over de taxibestuurders
De drie oranje Cycle Cabs worden bestuurd door de meest ervaren fietsers die zijn geselecteerd uit het Men on the Side of the Road werkgelegenheidsproject (www.employmen.co.za), dat als doel heeft om werkeloze welwillende mensen een kans te geven zoals deze. Zij hebben een intern rijvaardigheidsbewijs gehaald. De taxichauffeurs hebben ook training gehad bij Cycle Cab waar ze hebben leren fietsen, fit zijn geworden en bekend werden met de verkeersomstandigheden in het centrum van Kaapstad. Ze hebben rondgereden met testpassagiers en zijn nu gecertificeerd. De bestuurders zullen worden gevolgd via een satellietverbinding. Ze zijn onafhankelijke entrepreneurs en bestuurders in hun eigen recht.

Reageer op dit artikel