nieuws

Singlebranded Giant Stores geopend in Nederland

algemeen

Singlebranded Giant Stores geopend in Nederland

AMSTERDAM – Sinds kort is Nederland een aantal Giant Stores rijker. Nadat de afgelopen maanden in Laren, Apeldoorn en Utrecht winkels geopend werden waar uitsluitend Giant fietsen verkocht worden, vond gisteren een persvoorstelling plaats van de grootste tot nu toe: de Giant Flagship Store in Amsterdam.

AMSTERDAM – Sinds kort is Nederland een aantal Giant Stores rijker. Nadat de afgelopen maanden in Laren, Apeldoorn en Utrecht winkels geopend werden waar uitsluitend Giant fietsen verkocht worden, vond gisteren een persvoorstelling plaats van de grootste tot nu toe: de Giant Flagship Store in Amsterdam.

Binnen veertien dagen zal de Giant Flagship Store geopend worden. De winkel is gevestigd in een winkelpand aan de Van Woustraat in Amsterdam, waar in het verleden een Bike Totaalwinkel gezeten heeft.

De Giant Stores zijn geen eigen winkels van Giant, maar van zelfstandige ondernemers. Zo is de zaak in Amsterdam eigendom van Timon Rutten en Bastiaan Hagenouw, die vorig jaar de zaak van Hans Struijk Fietsen overnamen. “Dit is dan ook een Giant Store, powered by Hans Struijk Fietsen,” aldus Rutten. "We hebben hier een store manager en ons personeel zal ook in onze zaken rouleren." Rutten sloot niet uit in de toekomst misschien meer Giant Stores te openen.

Willem Buitenhuis, general manager Giant Benelux, zou graag zien dat meer van dit soort winkels geopend worden. “Hoewel dat is geen streven op zich is, want we zijn juist in het aantal dealers teruggegaan. Maar met deze concepten zoeken we wel vormen van partnership met ondernemers op.”

Enkele jaren geleden is in Taiwan het project Giant Retailing Project van start gegaan, waaronder twee concepten uitgerold zijn. Giant Store Inside ("GSI, shop-in-shop) en Giant Brand Store (GBS, single branded winkel). “Elk land heeft zijn eigen concept voor zijn eigen markt ontwikkeld,” zegt Jordy Veldhuizen, retail manager van Giant Europe. “De winkels in Taiwan zijn wel eigen zaken, die in Europa niet. In Nederland hebben we al heel wat GSI-winkels en het niet ondenkbaar dat sommigen daarvan doorgroeien naar een GBS-winkel.

Giant participeert alleen bij de opstart van de winkels met de inrichting en het interieur. Verder hebben ondernemers die een Giant Store runnen, een streepje voor bij Giant. “Niet zozeer in de condities, want die zijn gelijk met andere dealers, maar bijvoorbeeld met voorraadbeheer. We willen dat er niet teveel fietsen in de winkels staan, daarom houden wij ze voor hen op voorraad en zijn de fietsen op afroep leverbaar,” aldus Veldhuizen.

“Dat kan ook goed, omdat de automatisering optimaal op ons is afgestemd. Daardoor kunnen wij heel goed inspelen op de actuele situatie van de Giant Stores. Daarnaast krijgen wij zo beter inzicht wat zich op retailniveau in het consumentengedrag afspeelt.”

Tony Lo, de CEO van Giant, was voor de persvoorstelling van de Giant Flagship Store, speciaal overgekomen uit Taiwan. “Dit past in onze internationale beleid van het Giant Retailing Project. In alle landen waar we sterk vertegenwoordigd zijn, worden zulke winkels geopend. Ze zijn er ook al in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Amerika, Canada, Australië, China en natuurlijk Taiwan. Wij ontwerpen de concepten, waarmee de locale dealers aan de slag kunnen.”

Met vier in Nederland geopende winkels wil Giant de acquisitie wat actiever gaan opstarten. “Nu kunnen we tenminste iets laten zien en dat praat wat makkelijker,” aldus Buitenhuis.

Reageer op dit artikel