nieuws

Record omzet elektrische fietsen in mei

algemeen

Record omzet elektrische fietsen in mei

AMSTELVEEN – In de maand mei was de omzet voor elektrische fietsen voor de eerste keer in de geschiedenis even groot als die voor het tot dan toe grootste segment stadsfietsen, zo blijkt uit de meest recente verkoopstatistiek van GfK Retail and Technology.

AMSTELVEEN – In de maand mei was de omzet voor elektrische fietsen voor de eerste keer in de geschiedenis even groot als die voor het tot dan toe grootste segment stadsfietsen, zo blijkt uit de meest recente verkoopstatistiek van GfK Retail and Technology.

Het Amstelveense onderzoekbureau voert sinds 1997 een verkoopregistratie uit onder de Nederlandse fietsenspeciaalzaken. In de maand mei werd er voor het eerst net iets méér omzet gerealiseerd met elektrische fietsen dan met normale stadsfietsen.

Sinds jaar en dag maakt de oer Hollandse stadsfiets het leeuwendeel van de verkopen uit, niet in de laatste plaats door de nog altijd immens populaire omafietsen. Maar sinds een tweetal jaren is de elektrische fiets een belangrijke trekker in de fietsenwinkel geworden.

Met een gemiddelde prijs van zo’n € 2.000 per stuk draagt de elektrische fiets ten opzichte van € 650 voor een gemiddelde stadsfiets enorm bij aan de omzet in de fietsenbranche. Ondanks -of juist dankzij- de economische crisis stegen de verkopen van elektrische fietsen in mei 45% ten opzichte van vorig jaar, waarmee een omzetaandeel van 37% werd bereikt, even hoog als dat van stadsfietsen.

De elektrische fiets concurreert met twee andere soorten fietsen met als gevolg dat de verkopen van stadsfietsen een kleine 10% terugliepen en dat het derde segment binnen de fietsenmarkt, de tourfietsen, ruim, 3% minder werden verkocht.

Al met al zorgt het succes van de elektrische fiets dat de fietsenwinkel het naar verhouding goed blijft doen ten opzichte van andere winkels in het straatbeeld. De Nederlander blijft trouw aan de fiets en de fietsenmaker, maar wil graag een elektrisch steuntje in de rug.

GRAFIEK OMZETAANDELEN FIETSVERKOOP NEDERLAND – MEI 2009

Reageer op dit artikel