nieuws

Prijswinnaars bekend Ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk

algemeen

Prijswinnaars bekend Ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk

UTRECHT – de Fietsersbond maakte eerder deze week bekend wie de winnaars zijn van de openbare Ideeënprijsvraag Fietsvriendelijke Wijk. Er kwamen 26 ontwerpen binnen, 20 van professionals en 6 van studenten. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter Elco Brinkman.

UTRECHT – de Fietsersbond maakte eerder deze week bekend wie de winnaars zijn van de openbare Ideeënprijsvraag Fietsvriendelijke Wijk. Er kwamen 26 ontwerpen binnen,  20 van professionals en 6 van studenten. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter Elco Brinkman. De winnende ontwerpen waren te zien tijdens de Inspiratiedagen van het Experiment Gezonde Wijk,

Het experiment Gezonde wijk en de Inspiratiedagen worden georganiseerd door de ministeries van VROM en VWS. Het experiment Gezonde Wijk is één van de experimenten die plaatsvinden in en voor de aandachtswijken in het Hotel Carlton Beach in Scheveningen. De winnende ontwerpen waren daar gisteren te zien op de ‘beursvloer’. De winnende ontwerpers zijn daarbij ook aanwezig.

De Fietsersbond riep professionals en studenten op, één van de aandachtswijken (voorheen Vogelaarwijken) zo in te richten dat de fietser én de fiets centraal staan. Het is bekend dat bewoners van een groot aantal van deze aandachtswijken relatief weinig bewegen en daardoor een groter risico op gezondheidsklachten lopen. Een wijkinrichting en voorzieningen die bewoners stimuleren om meer te lopen en te fietsen is dan ook een belangrijk onderdeel van de inspanningen van het ministerie van VROM om van deze wijken ook gezondere wijken te maken. De gezondheidswinst van de  fiets betreft bovendien niet alleen de fietser zelf, maar ook de hele omgeving omdat de fiets een schoon en stil vervoermiddel is. De Fietsersbond is betrokken bij de herstructurering van een aantal wijken omdat de  inrichting van oude en nieuwe wijken tot nu toe vooral op doorstroming en parkeren van het autoverkeer is gericht. Het ministerie van VROM liet eerder weten dat goede ontwerpen en ideeën een grote kans maken uitgevoerd te worden.

Eerste prijs categorie vakwereld.
Het Haagse Stedenbouwkundig ontwerpbureau Posad is met het concept Brik winnaar geworden van de openbare ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk van de Fietsersbond. De jury onder voorzitterschap van Elco Brinkman was unaniem enthousiast over deze inzending die een prachtig groen fietsnetwerk combineert met een innovatieve multifunctionele benadering van het begrip fietsenstalling. Het netwerk dat de inzenders bedachten voor de Rotterdamse wijk Pendrecht, bestaat uit groene assen goed aangevuld met een fijnmazig netwerk van ‘olifantenpaadjes’. De Brik staat op de as van het fietsnetwerk en combineert de functies van fietsenstalling met een economische functie als kiosk, een fietsreparatiepunt of groentewinkel en voegt zo activiteiten en levendigheid toe aan een toch vaak monofunctionele aandachtswijk als Pendrecht

Categorie Studenten
De eerste prijs in de categorie studenten ging naar het concept Dwalen in Den Haag van studenten aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. De jury vond deze inzending heel goed doordacht en echt een uitnodiging om te gaan fietsen in de Haagse Schilderswijk. Met simpele middelen worden huidige en gewenste fietsroutes in de wijk zichtbaar. Door bijvoorbeeld tijdens een speciaal evenement met oranje geverfde fietsbanden te gaan fietsen worden de belangrijkste routes duidelijk. Oranje fietsen en fietsenrekken maken het beeld van de fiets in de wijk compleet.

Het uitgebreide juryrapport staat op www.fietsersbond.nl/ideeenprijsvraag. Daar zijn ook de vijf winnende ontwerpen te bewonderen.    

De inzendingen zijn beoordeeld door de jury bestaande uit de volgende leden:
•    Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland,  tevens voorzitter van de jury
•    Ton Venhoeven, rijksadviseur voor de infrastructuur, oprichter/ architect VenhoevenCS Architecten BV en hoogleraar TU Eindhoven
•    Ineke Spapé, lector Verkeer en Stedenbouw aan de NHTV Internationale Hogeschool in Breda, directielid SOAB, adviseurs voor woning en leefomgeving
•    Job van den Berg, bestuurslid Fietsersbond, directie DHV Management Consultants
•    Francine Houben, directeur/architect Mecanoo architecten
De prijsvraag werd gesponsord door Shell.

Reageer op dit artikel