nieuws

New York op de fiets

algemeen

New York op de fiets

NEW YORK – Vierhonderd jaar geleden ‘ontdekten’ de Hollanders New York. De Hollander die nu op zoek gaat naar sporen uit die tijd sluit zich aan bij de fietshype.

NEW YORK – Vierhonderd jaar geleden ‘ontdekten’ de Hollanders New York. De Hollander die nu op zoek gaat naar sporen uit die tijd sluit zich aan bij de fietshype.

Wie tijdens zijn verblijf in New York het beklimmen van het Empire State Building al achter de kiezen heeft en warenhuis Macy’s heeft leeggeshopt, grijpt het fietsstuur met beide handen en verkent de stad al trappende. Natuurlijk, Manhattan is te verkennen met de metro of de yellow cab, maar veel leuker is de fiets, ben je ook nog eens trendgevoelig bezig. Het stalen ros is namelijk aan een opmars bezig in the Big Apple. Zo was er vorige week nog een groot Louis Vuittongala met fietsmode als thema en wijdde de New York Times in april een artikel aan de fietscultuur in Nederland en wat New Yorkers daarvan kunnen leren. Met een hoofdrol voor Neerlands trots, de oerdegelijke zwarte Gazelle, volgens de krant ‘the new It object’.

Subcultuur
Voor sommige New Yorkers is fietsen nog steeds een subculturele aangelegenheid (weirdo’s met snorren en malle kleding rijden in het weekend groepsgewijs) of te onpraktisch. No way!, betoogt burgemeester Michael Bloomberg. Hij stimuleert maatregelen, zoals de aanleg van mooie fietspaden, in augustus staan er autoloze zaterdagen gepland en nieuwe gebouwen moeten verplicht ruimte inplannen voor de tweewieler.

Afgeschermd fietspad
Wie niet het lef heeft om meteen over Broadway te karren op zijn rental bike, kiest gemakshalve voor het kilometerslange, afgeschermde fietspad dat over de volle lengte aan de linkerkant van Manhattan loopt. Om zich vervolgens over te geven aan ongegeneerd chauvinisme door te bekijken wat onze voorvaderen er voor sporen achterlieten.

Ooit was het immers van ons. In 1609 stuurde de VOC een Britse expat, Henry Hudson, op pad om een route te vinden naar de Oost. Dat lukte hem niet; in plaats daarvan kwam hij bij het eiland Manhattan. De geschiedenis van Nieuw-Amsterdam en Nieuw-Nederland kon beginnen. En dat dit vierhonderd jaar geleden gebeurde, wordt in dit Hudson-jaar uitgebreid gevierd. Met september als hoogtepunt (botenparade, koninklijk bezoek en exposities).

(bron: De Pers, auteur: Maarten Bloem)

Reageer op dit artikel