nieuws

Meer mensen op de fiets tussen Zaandam en Amsterdam

algemeen

Meer mensen op de fiets tussen Zaandam en Amsterdam

UTRECHT – Onder invloed van een financiële prikkel is een deel van de verstokte automobilisten bereid de dagelijkse plaats in de file om te ruilen voor een fietstocht naar het werk. Bovendien geven zij aan dit in de toekomst vaker te willen doen, zeker als er een snelle en comfortabele fietsroute is. Dat is een van de uitkomsten van de Actieweek Fietsbeloning georganiseerd door de Fietsersbond in die regio.

UTRECHT – Onder invloed van een financiële prikkel is een deel van de verstokte automobilisten bereid de dagelijkse plaats in de file om te ruilen voor een fietstocht naar het werk. Bovendien geven zij aan dit in de toekomst vaker te willen doen, zeker als er een snelle en comfortabele fietsroute is. Dat is een van de uitkomsten van de Actieweek Fietsbeloning georganiseerd door de Fietsersbond in die regio.

Deelnemers aan de actie konden per dag € 5,- verdienen als zij met de fiets naar het werk zouden komen. Van hen bleek 10% bereid om voor die gelegenheid de auto te laten staan.

Een deel van de dagelijkse Coentunnelfile bestaat uit automobilisten die wonen in Amsterdam-Noord en Zaandam en elke dag in de file aansluiten om zich aan de andere kant van het IJ naar hun werk in Amsterdam te begeven.

De Actieweek werd georganiseerd om de fiets als alternatief onder de aandacht te brengen. Die biedt veel voordelen: Na een kort stuk fietsen en een overtocht met de veren over het IJ staat men zonder fileleed in hartje Amsterdam. De betrokken gemeenten en de Stadsregio werken hard aan het verbeteren van de fietsroutes.

Tijdens de Actieweek zijn de fietsers via barcode geregistreerd. Na afloop hebben 774 deelnemers online een enquête ingevuld, die veel heeft opgeleverd over verbeteringen aan de fietsroutes en de beweegredenen van de deelnemers om voor de fiets te kiezen.

Klik voor meer informatie en het evaluatierapport hier

Reageer op dit artikel