nieuws

Tekenaar Piet Pelle van Gazelle overleden

algemeen

BERGEN AAN ZEE – Cartoonist en kunstenaar Guus Boissevain is afgelopen woensdag op 79-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. De tekenaar werkte in het verleden onder meer voor De Telegraaf en Televizier en maakte in de vijftiger jaren met Piet Pelle reclame voor
Gazelle.

Tekenaar Piet Pelle van Gazelle overleden

BERGEN AAN ZEE – Cartoonist en kunstenaar Guus Boissevain is afgelopen woensdag op 79-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. De tekenaar werkte in het verleden onder meer voor De Telegraaf en Televizier en maakte in de vijftiger jaren met Piet Pelle reclame voor
Gazelle. 

De figuur van Piet Pelle was echter al 1912 bedacht door Ko Doncker. Deze bekende Haarlemse kunstenaar (1874-1917) ontwierp in 1912 voor de Dierense Gazelle Rijwielfabriek (voorheen Arentsen & Kölling) Piet Pelle. Het kleine boekje, genaamd ‘Piet Pelle op zijn Gazelle’, kreeg als ondertitel ‘een artistiek prentenboekske voor kinderen van 8 tot 80 jaar’. De eerste oplage was maar liefst 20.000 stuks, en het boekje trok gelijk landelijke aandacht. Het Amsterdamse studentenblad Propria Cures riep het figuurtje uit tot Dierense held der Twintigste Eeuw.

In latere jaren is het oorspronkelijke verhaal van Doncker meerdere malen hertekend en gemoderniseerd, maar de oorspronkelijke tekst bleef behouden. Pas in de jaren ’50 werden er nieuwe verhaaltjes met ‘Piet Pelle’ gemaakt door Guus Boissevain.

Link naar de oorspronkelijke tekst van Piet Pelle

Reageer op dit artikel