nieuws

Vaude ontvangt EMAS-registratie

algemeen

Vaude ontvangt EMAS-registratie

Waar VAUDE zich al lang actief voor inzet, is nu officieel erkend: tijdens de OutDoor 2008 beurs in Friedrichshafen heeft VAUDE uit handen van de minster president van Baden-Württemberg de officiële EMAS registratie ontvangen.

Waar VAUDE zich al lang actief voor inzet, is nu officieel erkend: tijdens de OutDoor 2008 beurs in Friedrichshafen heeft VAUDE uit handen van de minster president van Baden-Württemberg de officiële EMAS registratie ontvangen.

De EMAS – Eco Management and Audit Scheme – is opgezet door de Europese Unie en is ontwikkeld om bedrijven te monitoren en te verbeteren op het gebied van ecologische toewijding. VAUDE is hiermee het eerste sport- en outdoorgerelateerde bedrijf dat werkt volgens de EMAS standaard.

Verantwoordelijk
Als buitensport leverancier is VAUDE zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor de omgeving. Net als in andere bedrijven, zijn de verkopen en de winst uiteraard belangrijk, maar daarnaast staat bij de leverancier de milieu problematiek hoog op de prioriteitenlijst. VAUDE heeft hier een heldere verklaring voor: “Als fabrikant van buitensportproducten verkopen we producten die speciaal ontworpen zijn voor ‘the great outdoor’. Wanneer we dit omarmen, omarmen we in feite onszelf.” Dat is niet iets nieuws voor VAUDE: al sinds 1994 zorgt VAUDE voor de recycling van de Ecolog gelabelde producten. Bovendien was VAUDE de eerste sportgerelateerde fabrikant die een complete kledinglijn (ondergoed) volgens de strenge Bluesign standaard vervaardigt, dat garant staat voor een milieuvriendelijk productieproces. Ook maakt VAUDE veel gebruik van ecologische materialen zoals Cocona en Tencel in haar kledinglijnen. Met het BaumInvest programma investeert VAUDE in de herbebossing van het regenwoud in Costa Rica. Ten slotte produceert VAUDE groene stroom: 300 zonnepanelen (400 m²) zorgen ervoor dat 130 vierpersoons huishoudens gedurende een heel jaar voorzien zijn van elektriciteit.

EMAS
De EMAS registratie is drie jaar geldig. Op regelmatige basis controleert een externe partij of de doelstellingen nog steeds behaald worden. Om de EMAS registratie te verkrijgen moest VAUDE voldoen aan de strenge omgevingsrichtlijnen in alle bedrijfsdisciplines. 

Bluesign
VAUDE hecht waarde aan een milieuvriendelijk productieproces, waarbij de bron minimaal aangetast wordt en de invloed op het milieu zo gering mogelijk blijft. Productie op basis van Bluesign is enerzijds energiebesparend en voorkomt anderzijds vervuiling van lucht en water. Bovendien garandeert de Bluesign standaard dat de producten vrij zijn van schadelijke stoffen: irritaties aan de huid en allergische reacties komen niet voor. Immers, de oorzaak van die aandoeningen worden doorgaans veroorzaakt door schadelijke stoffen die direct in aanraking komen met de huid, zoals bij onderkleding het geval is.

Reageer op dit artikel