nieuws

Minister onderzoekt mogelijkheid om oude fietsen van framenummer te voorzien

algemeen

Minister onderzoekt mogelijkheid om oude fietsen van framenummer te voorzien

DEN HAAG – Over twee jaar moeten alle nieuwe fietsen voorzien zijn van een uniek framenummer. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) hebben dit gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De minister wil ook onderzoeken hoe mensen gestimuleerd kunnen worden het framenummer vrijwillig in oude fietsen aan te laten brengen.

DEN HAAG – Over twee jaar moeten alle nieuwe fietsen voorzien zijn van een uniek framenummer. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) hebben dit gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De minister wil ook onderzoeken hoe mensen gestimuleerd kunnen worden het framenummer vrijwillig in oude fietsen aan te laten brengen.

Volgens de minister duurt het zonder aanvullende maatregelen nog 10 tot 15 jaar om alle fietsen te voorzien van een uniek framenummer. Om dit te bespoedigen wil ze bekijken op welke manier ook niet-nieuwe fietsen van een framenummer voorzien kunnen worden. Verplichte framenummers zijn volgens de minister en staatssecretaris hard nodig om fietsendiefstal tegen te gaan. Met een landelijke campagne, die in juni begon, wil de regering dat fietsendiefstal in de kiem wordt gesmoord.

Het verplicht invoeren van een uniek framenummer voor alle fietsen, oud en nieuw, is volgens de minister niet wenselijk. Op dit moment hebben tien miljoen fietsen geen framenummer. Het zou forse inspanningen en hoge kosten voor de burger meebrengen om deze fietsen van een verplicht framenummer te voorzien. Ook bestaat er dan de kans dat gestolen fietsen worden ‘wit gewassen’.

Het kabinet wil in 2010 100.000 minder gestolen fietsen dan in 2006. Een framenummer vergemakkelijkt de identificatie van (gestolen) fietsen en leidt dus al vanaf de aankoop tot een betere beveiliging.

Reageer op dit artikel