nieuws

FEM Business: Gilde voegt niets toe aan Gazelle

algemeen

FEM Business: Gilde voegt niets toe aan Gazelle

Met Gilde als Nederlandse aandeelhouder bij fietsenfabriek Gazelle zou alles beter worden. Helaas, sinds Gilde eigenaar is stagneert Gazelle. De omzet was in 2007 12 procent lager dan in 2001 en netto wordt al vier jaar verlies geleden.

AMSTERDAM – Met Gilde als Nederlandse aandeelhouder bij fietsenfabriek Gazelle zou alles beter worden. Helaas, sinds Gilde eigenaar is stagneert Gazelle. De omzet was in 2007 12 procent lager dan in 2001 en netto wordt al vier jaar verlies geleden. Dat schrijft FEM Business in de editie van deze week, die vandaag in de winkels ligt.

Toen in 2001 Gazelle door Gilde Investments werd overgenomen van de Amerikaanse fietsenproducent Derby ging er een zucht van verlichting door het bedrijf. De toenmalige topman, Klaas Dantuma, zei zelfs dat het bedrijf meer last dan voordeel had gehad van Derby.

Met een Nederlandse aandeelhouder zou alles beter worden. Er zou meer begrip zijn voor het bedrijf en de bereidheid tot investeren zou groter zijn. Helaas, sinds Gilde eigenaar is, stagneert Gazelle. De omzet was in 2007 12 procent lager dan in 2001 en netto wordt al vier jaar verlies geleden. Gazelle spreekt van goodwillafboekingen in verband met de leveraged buyout van 2001. Maar het probleem is fundamenteler. Rente en aflossing van de overnameschuld beperkten de investeringsruimte bij Gazelle en dat verklaart veel van Gazelles sores.

Heeft Gazelle van zijn huidige aandeelhouder dus ook meer last dan voordeel? Zeker. Gazelle lijkt onder Gilde een gekooid dier. In Nederland behoort het merk tot de sterkste en de fietsen hebben bij de vakhandel een marktaandeel van 30 procent. Toch levert dat allemaal niets op, want Gazelle heeft hier de grenzen der groei bereikt. Die conclusie had Gilde al lang moeten trekken. Oplossing: buitenlandse markten veroveren. Ceo Bert Piëst zegt dat de afzet in Duitsland flink groeit, maar nog te laag is om zichtbaar te zijn in de omzet. Met andere woorden, het stelt nog weinig voor.

Daar komt nog bij dat Gazelle in 2007, de grote doorbraak van de elektrische fiets grotendeels heeft gemist en in 2004, een collectie lanceerde die niet aansloeg bij het Gazelle-publiek. Puur mismanagement.
Gilde zou eens bij René Takens, ceo van concurrent Accell te rade moeten gaan. Doorgaan zoals nu levert niets op.

Deze week publiceert FEM Business een vier-pagina artikel over Gazelle.

Reageer op dit artikel