nieuws

Van der Veer Designers: van kneuterige thuispraktijk tot Dutch Design

algemeen

Van der Veer Designers: van kneuterige thuispraktijk tot Dutch Design

GELDERMALSEN – Van der Veer Designers groeit gestaag. Zozeer zelfs dat uitbreiding van de ontwerpstudio onvermijdelijk was, zo bleek tijdens de heropening van het pand dat zes jaar geleden in gebruik genomen werd.

GELDERMALSEN – Van der Veer Designers groeit gestaag. Zozeer zelfs dat uitbreiding van de ontwerpstudio onvermijdelijk was, zo bleek tijdens de heropening van het pand dat zes jaar geleden in gebruik genomen werd.

Toen Peter van der Veer afgestudeerd was begon hij in 1984 voor zichzelf en sindsdien heeft hij altijd de fietsbranche in het vizier gehad. Gazelle sinds jaar en dag een grote klant van hem, maar hij heeft zich ook verdienstelijk gemaakt voor onder andere De Woerd, Lepper, Spanninga en sinds enkele jaren ook voor Burgers Lederwaren (New Look).

Maar De Veer is allang niet meer van de fietsenbranche afhankelijk. Zoveel werd duidelijk tijdens de  heropening van zijn ontwerpstudio, waar een complete verdieping bovenop gezet is. Aan de hand van kleine exposities, verspreid door het pand, werd duidelijk dat ook Gispen, ATAG, Maxi Cosi, Brabantia en DAF Trucks klanten van formaat zijn voor Van der Veer Designers.

Om de heropening luister bij te zetten hield professor Jan Jacobs, hoogleraar op de TU in Delft, een rede over design en vormgeving. Onder toeziend oog van Van der Veer (zie foto) vertelde Jacobs dat designers feitelijk jongleurs zijn, omdat zij de balans moeten zien te vinden tussen te veel uiteenlopende spanningsvelden, waaronder techniek, esthetiek en milieu.

Volgens Jacobs heeft Peter van der Veer zijn team gestaag uitgebreid. Zes jaar geleden werkte hij nog met zes mensen, nu met vijftien. "Van der Veer heeft altijd gewerkt met een hecht team en een hechte klantenkring",  aldus Jacobs.

"Hij is begonnen in de fietsenbranche en de revalidatiemarkt. De laatste jaren zie je een duidelijk verbreiding van zijn klantenkring. En dat is goed, vooral vanwege de wisselwerking tussen andere sectoren. De Van der Veer van 2005 was een hele andere dan die van 2008 is. Ooit was het een kneuterige praktijk aan huis, nu typisch Dutch Design: nuchter, functioneel met een knipoog die ik, schoortvoetend, beleving zou kunnen noemen."

Reageer op dit artikel