nieuws

SP wil dat Europese Commissie fietsers serieus neemt

algemeen

SP wil dat Europese Commissie fietsers  serieus neemt

BRUSSEL (B) – De Europese Commissie heeft in haar voorstel over stedelijke mobiliteit amper aandacht voor fietsers. SP Europarlementarier Erik Meijer: “Een behoorlijk gemis, dat wij willen opvullen met een amendement”.

BRUSSEL (B) – De Europese Commissie heeft in haar voorstel over stedelijke mobiliteit amper aandacht voor fietsers. SP Europarlementarier Erik Meijer: "Een behoorlijk gemis, dat wij willen opvullen met een amendement".

Eerder deze week bood Meijer het amendement aan tijdens een feestelijke bijeenkomst van de EU Cyclists’ Group ter verwelkoming van hun duizendste lid.

Het zogenaamde Groenboek over een nieuwe stedelijke mobiliteitscultuur wordt in mei besproken in de parlementscommissie voor transportzaken. Erik Meijer: "Juist aandacht voor fietsen mag daarin niet ontbreken. Fietsen is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook veilig en goedkoop en het vermindert de noodzaak voor autoverkeer in de stad. Daarom moet het aanleggen van fiets-infrastructuur heel serieus genomen worden, en in mijn amendement pleit ik daar dan ook voor".

Meijer roept de lidstaten op om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het incorporeren van fietsverkeer in hun stadsplanning en mobiliteitsbeleid. Eerder deze week bood hij het amendement aan aan Tom Diderich, voorzitter van de EU Cyclists’ Group.

SP beleidsmedewerker Rene Roovers is lid van deze EUCG, een organisatie die het fietsen onder het personeel van Europese instituties in Brussel promoot. "Zij hebben gezorgd voor fietsenstalling zodat we op de fiets naar het werk kunnen komen. Ook regelde de EUCG een systeem van leenfietsen voor medewerkers van de Commissie en het Parlement, dat inmiddels bestaat uit honderden fietsen", aldus Roovers.

Voorzitter Diderich was ingenomen met het voorstel van Meijer om fietsen voortaan serieus te nemen in Europees mobiliteitsbeleid.

Reageer op dit artikel