nieuws

Rechtbank verlaagt NMa boetes fietsfabrikanten

algemeen

ROTTERDAM – De rechtbank van Rotterdam heeft gisteren in haar uitspraak in de beroepszaak van de Nederlandse fietsfabrikanten Accell Group, Gazelle en Giant tegen de NMa-boetes een deel van de beroepen gegrond verklaard. De door de NMa- opgelegde boete aan de Accell
Group is verlaagd van

ROTTERDAM – De rechtbank van Rotterdam heeft gisteren in haar uitspraak in de beroepszaak van de Nederlandse fietsfabrikanten Accell Group, Gazelle en Giant tegen de NMa-boetes een deel van de beroepen gegrond verklaard.

De door de NMa- opgelegde boete aan de Accell Group is verlaagd van € 11,5 miljoen naar € 4,6 miljoen. De boete voor Gazelle is verlaagd van € 12.9 tot € 6.7 miljoen en die voor Giant van € 3.9 tot € 1.4 miljoen.

De rechtbank oordeelde dat er voor het fietsseizoen 2001 informatie-uitwisseling heeft plaatsgevonden over de prijzen van fietsen, maar beoordeelt deze minder ernstig dan de NMa. Een woordvoerster van de Nederlandse Mededigingsautoriteit, zei in een reactie dat de rechtbank in Rotterdam de bewijzen tegen de fietsfabrikanten in deze zaak niet heeft verworpen en dat de NMa de uitspraak van de rechtbank nauwgezet zal bestuderen.

Echter, René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group reageerde met: “Door de uitspraak van de rechtbank is in ieder geval vast komen te staan dat de NMa weer gewezen is op een aantal onterechte beschuldigingen. Het enige waar we de rechtbank blijkbaar niet van hebben kunnen overtuigen is dat er geen sprake is van afspraken voor de prijzen van het fietsseizoen 2001. Prijsverhogingen waren in dat jaar echter gewoon een gevolg van sterk gestegen kostprijzen van componenten. Aangezien fietsfabrikanten deze componenten veelal bij dezelfde leveranciers kopen, fietscollecties per seizoen worden ontwikkeld en de zomer voor elke fabrikant op hetzelfde moment afloopt, worden nieuwe prijzen in onze bedrijfstak nu eenmaal op hetzelfde moment van toepassing. Wij zijn dan ook van mening dat we niets verkeerd gedaan hebben. Er zíjn geen prijsafspraken gemaakt en dus vinden we een boete nog steeds niet van toepassing.”

De Accell Group bestudeert thans het vonnis van de rechtbank en beraadt zich op hoger beroep in deze zaak. Volgens de holdingmaatschappij van diverse binnen- en buitenlandse fietsfabrieken beïnvloedt het vonnis de operationele gang van zaken bij de Accell Group niet. Ook Gazelle ziet de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank als een soort van tussenstand en zal het vonnis bestuderen voor de verdere mogelijkheden tot beroep.

Reageer op dit artikel