nieuws

Fietsroutes als alternatief voor file

algemeen

Fietsroutes als alternatief voor file

UTRECHT – Regionale, provinciale en gemeentelijke bestuurders hebben samen met staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat en de Fietsersbond een intentieverklaring getekend waarin ze beloven om het komend jaar vijf regionale fietsroutes van elk ongeveer 15 kilometer lang te verbeteren om een alternatief te bieden aan de files.

UTRECHT – Regionale, provinciale en gemeentelijke bestuurders hebben samen met staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat en de Fietsersbond een intentieverklaring getekend waarin ze beloven om het komend jaar vijf regionale fietsroutes van elk ongeveer 15 kilometer lang te verbeteren om een alternatief te bieden aan de files.

Het gaat om de trajecten:
– Apeldoorn-Deventer
– Den Haag-Zoetermeer
– Rotterdam-Delft
– Zaandam-Amsterdam
– Breukelen-Utrecht

Nu fietsen 1,2 miljoen mensen dagelijks naar hun werk, meer dan 10 procent daarvan fietst nu al meer dan 10 kilometer. Veel automobilisten geven aan dat zij wel willen overstappen op de fiets als de fietsroutes worden verbeterd. De Fietsersbond ziet de realisatie van deze vijf routes als een eerste stap naar een regionaal netwerk dat woon- en werklocaties in filegevoelige gebieden met elkaar moet verbinden. Veel mensen willen iets doen aan hun gezondheid of een bijdrage leveren aan een beter milieu (minder uitstoot CO2). Dat kan door regelmatig naar het werk te fietsen in plaats van met de auto te gaan. Technologische ontwikkelingen als de elektrische fiets en de ligfiets maken het mogelijk om probleemloos langere afstanden te fietsen.

De Fietsersbond roept ook werknemers en werkgeversorganisaties op om werknemers die naar hun werk fietsen beter te belonen. Niet alleen sparen ze een dure parkeerplek uit, ook zijn fietsende werknemers minder ziek.

De Fietsersbond is blij met de samenwerking met de bestuurders en hun medewerkers en het Miniserie van V&W. Miriam van Bree: "Het resultaat is dat er voor vijf routes een uitgewerkt plan ligt met alle knelpunten per route. Volgend jaar moeten de knelpunten opgelost zijn."

Reageer op dit artikel