nieuws

Consumentenbond overweegt ‘geldeis’ fietsfabrikanten

algemeen

DEN HAAG – Als blijkt dat de fietsfabrikanten Gazelle, Batavus en Giant door de rechter schuldig bevonden worden aan het maken van prijsafspraken, dan gaat De Consumentenbond in de achtervolging om schadevergoeding te eisen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

DEN HAAG – Als blijkt dat de fietsfabrikanten Gazelle, Accell en Giant door de rechter schuldig bevonden worden aan het maken van prijsafspraken, dan gaat De Consumentenbond in de achtervolging om schadevergoeding te eisen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Op 6 en 7 september 2000 deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) invallen bij de Batavus, Gazelle, Giant, Union en Koga-Miyata, omdat ze verdacht werden van ongeoorloofde prijsafspraken. Na uitvoerig onderzoek werden de fietsfabrikanten beboet voor circa € 26,5 miljoen: Accell € 11,5 miljoen, Gazelle € 11,6 miljoen en Giant € 3,4 miljoen.

Vervolgens trad een heel traject van beroepsprocedures in werking, dat uiteindelijk leidde tot de gang naar de rechter, waar Gazelle, Accell (Batavus, Koga en Sparta) en Giant zich vandaag voor de Rotterdamse rechtbank mogen verantwoorden. De fabrikanten zijn het vanzelfsprekend niet eens met de zienswijze van NMa en hebben de boetes van meet af aan bevochten.

Geïnspireerd door de actie van Horeca Nederland, die een schadeclaim richting bierbrouwers gaat indienen, overweegt De Consumentenbond een soortgelijke actie. “Het is wachten op de uitkomst,” aldus een woordvoerder van de Consumentenbond in het Algemeen Dagblad.

“Als ze schuldig worden bevonden, willen we praten over een regeling voor gedupeerde consumenten. We hebben helaas nog geen juridische mogelijkheden om namens groepen consumenten schadevergoeding te eisen. De Europese Commissie in Brussel is daar nog mee bezig.”

Reageer op dit artikel