nieuws

‘Overheid heeft onvoldoende oog voor maatschappelijke baten van de fiets

algemeen

‘Overheid heeft onvoldoende oog voor maatschappelijke baten van de fiets

AMSTERDAM – Nationale en Europese overheden hebben nauwelijks aandacht voor de fiets. Dat zeggen prof. Bert van Wee (TU Delft) en Hans Nijland (Milieu- en Natuurplanbureau) in het juli-nummer van RAI Voorrang.

AMSTERDAM – Nationale en Europese overheden hebben nauwelijks aandacht voor de fiets. Dat zeggen prof. Bert van Wee (TU Delft) en Hans Nijland (Milieu- en Natuurplanbureau) in het juli-nummer van RAI Voorrang.
De wetenschappers geven aan dat fietsen efficiënt, duurzaam, relatief ongevaarlijk voor andere verkeersdeelnemers en gezond is, maar stellen tegelijkertijd vast dat de Nederlandse overheid dit maar ten dele in de gaten heeft. “Dat komt doordat fietsbeleid vooral op gemeentelijk, stadswestelijk en provinciaal niveau plaats vindt. De gezamenlijke verkeersministers onderkennen weliswaar het belang van de fiets voor een duurzaam vervoerssysteem, maar zij zetten dit niet om in een gecoördineerd Europees beleid,” aldus Nijland.
Volgens de wetenschappers blijkt uit een Noorse studie, dat de gezondheidsbaten van een fiets minstens tweemaal zo hoog zijn als de kosten van fietspaden. “Het onderzoek in Noorwegen naar de kosten en baten van fietsvoorzieningen toonde aan dat de opbrengsten de kosten met een factor van vier of vijf overtroffen. Van die baten heeft 55 tot 75% betrekking op het aspect gezondheid. Natuurlijk hoeven die resultaten niet één op één van toepassing te zijn voor de Nederlandse situatie. Maar wij gaan dat op korte termijn zeker onderzoeken,” voorspelt Nijland.

Reageer op dit artikel