nieuws

Gemeente aansprakelijk voor gebrekkige weg

algemeen

Gemeente aansprakelijk voor gebrekkige weg

UTRECHT – Fietsers die vallen door een gebrekkige toestand van de openbare weg en daardoor schade oplopen, kunnen zich tot de wegbeheerder – meestal een gemeente – wenden voor schadevergoeding. Uit onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten blijkt echter dat gemeenten, of hun verzekeraars, bij de behandeling van dergelijke schadevergoedingsaanvragen de regels niet altijd op de juiste wijze toepassen.

UTRECHT – Fietsers die vallen door een gebrekkige toestand van de openbare weg en daardoor schade oplopen, kunnen zich tot de wegbeheerder – meestal een gemeente – wenden voor schadevergoeding. Uit onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten blijkt echter dat gemeenten, of hun verzekeraars, bij de behandeling van dergelijke schadevergoedingsaanvragen de regels niet altijd op de juiste wijze toepassen. Rianka Rijnhout voerde het onderzoek uit in opdracht van de Fietsersbond. Op 1 juni 2006 vindt in Utrecht een themamiddag plaats naar aanleiding van het onderzoek. Rijnhout heeft een aantal dossiers van schadevergoedingsaanvragen van fietsers aan gemeenten of hun verzekeraars geanalyseerd. Naar aanleiding van deze – overigens niet-representatieve – steekproef worden slachtoffers van eenzijdige fietsongevallen geadviseerd om hun vergoedingsaanvraag in eerste instantie aan hun gemeente te richten. Anders dan bij verzekeraars, maken gemeenten namelijk minder gebruik van standaardafwijzingen. Daarnaast blijkt dat een op de drie gemeenten die de aanvraag daadwerkelijk beantwoorden, een onderzoek pleegt ter plaatse van het ongeluk.

Reageer op dit artikel