nieuws

Nieuwe Turkse Lire lijkt verdacht veel op Euro 2 munt

algemeen

DELFT (23 Feb.) – Op 1 januari van dit jaar heeft Turkije de Nieuwe Turkse Lire (Yeni Turk Lirasi) ingevoerd. Om het betalingsverkeer te vereenvoudigen zijn de zes nullen van de munten en bankbiljetten verdwenen. De nieuwe munt van 1 Lire lijkt heel erg op dat van 2 euro, zowel in uiterlijk als in afmetingen en gewicht.

DELFT (23 Feb.) – Op 1 januari van dit jaar heeft Turkije de Nieuwe Turkse Lire (Yeni Turk Lirasi) ingevoerd. Om het betalingsverkeer te vereenvoudigen zijn de zes nullen van de munten en bankbiljetten verdwenen. De nieuwe munt van 1 Lire lijkt heel erg op dat van 2 euro, zowel in uiterlijk als in afmetingen en gewicht. Als je de beide munten vergelijkt, zie je dat ze hetzelfde uiterlijk hebben. Een ring van nikkel rond een koperen hart. Op de kopkant staat het hoofd van Kemal Atatürk. Aan de andere zijde staat er in plaats van een 2 een 1. Het muntje is slechts 55 cent waard. Let op bij het ontvangen van wisselgeld van 2 euro want de Turkse munten worden ook aangetroffen in de eurozone. Met name in Duitsland worden de nieuwe Turkse munten al regelmatig in automaten aangetroffen. Aangezien de Lire slechts 55 eurocent waard is kan dit voor de fraudeur een lucratieve aangelegenheid worden. Het beveiligen van automaten tegen de Turkse Lire is wel mogelijk, maar vergt ingrijpende investeringen.

Reageer op dit artikel