blog

Bijzonder bezoek Kruitbosch aan oude Brooks fabriek

algemeen

Bijzonder bezoek Kruitbosch aan oude Brooks fabriek
Gereedschappen in de Brooks zadelfabriek in het Engelse Smethwick.

Op uitnodiging van Brooks reisde Yvette Dijkhof, werkzaam op de marketingafdeling van Kruitbosch Cycle Universe, naar Birmingham af om een bezoek te brengen aan de oude fabriek. Een kijkje in de ‘keuken’ van Brooks.

De fabriek staat in Smethwick. Deze stad wordt ook wel ‘black country’ genoemd, vanwege het industriële gehalte van de stad. In de oude fabriek, die sinds 1960 op deze plek staat, worden de zadels van Brooks gemaakt. De fabriek is in originele staat en de machines, afkomstig uit 1950, zijn nog steeds in gebruik. Deze machines zijn gemaakt van brons en kunnen daardoor een hoge druk aan. Het maken van zadels vergt vooral ouderwets vakmanschap. 35 medewerkers zorgen ervoor dat er zo’n 1000 zadels per dag worden geproduceerd.

Ontstaansgeschiedenis

Dat Brooks echt een bijzonder verhaal heeft, moge duidelijk zijn. Het verhaal begon in 1866. John Boultbee Brooks verliet zijn woonplaats Hinckley met slechts ’20 pounds in his pocket’ en vertrok richting Birmingham, waar destijds veel industriële bedrijven zich vestigden. Hij opende daar een fabriek waar onder andere leren paardenzadels gemaakt werden. Elke dag ging hij per paard naar de fabriek. Na een aantal jaren werd het paard oud, maar John B. Brooks had geen geld voor een nieuw paard. Een vriend leende hem een oude fiets – met een houten zadel. Na twee weken had hij zoveel pijn van het houten zadel, dat hij besloot om een beter zadel te maken. Omdat hij al bezig was met leer, besloot hij een leren fietszadel te maken. En met succes, want nog vele zadels volgden. Tegenwoordig zijn er 25 type zadels en door de verschillende kleuren en patronen kunnen er zo’n  75 verschillende zadels gemaakt worden. Ze worden over de hele wereld verkocht.

Productieproces

Tijdens een rondleiding werd het hele productieproces laten zien. De fabriek ademt nieuw leer en het geluid van de machines verklapt dat er veel bezigheid is. Het maken van een zadel begint bij het gebruik van leer van goede kwaliteit. De lappen leer die Brooks gebruikt, zijn afkomstig van Engelse en Ierse koeien. Steven Green, officemanager van Brooks England, vertelde dat deze koeien te maken hebben gehad met ‘harde’ omstandigheden, namelijk wind en veel regen. Het leer wordt daardoor ruwer, wat het beste is voor de zadels.  Er zijn daarnaast een aantal voorwaarden waaraan het leer moet voldoen, wil het gebruikt worden. Zo moet het leer een dikte hebben van tussen de 4.8 en 5.8 mm en mag het leer niet afgeven. Ook wordt de soepelheid van het leer getest.

Het maken van een zadel begint bij het uitknippen van het leer. Er zijn verschillende vormen voor de diverse type zadels. De uitgesneden zadels worden ongeveer 30 minuten in water gelegd, waardoor het leer minder stijf wordt en dus beter bewerkbaar. Steven vertelde dat de tijd dat een lap leer in water gelegd wordt, per lap leer verschilt. Elke stuk leer reageert anders en vakmanschap is daarom erg belangrijk. Machines zouden dit proces niet kunnen vervangen. Als het leer soepel is, wordt met een machine de eerste vorm van het zadel gemaakt.  Deze vorm gaat 90 minuten een grote, ijzeren oven in om te drogen. Daarna kan de exacte vorm gemaakt worden. Sterke mannen snijden het Brooks zadel uit en eventueel wordt er door een machine een patroon aangebracht. Het zadel wordt voorzien van een Brooks stempel en –plaatje en krijgt nog een wax-beurt.

Een andere ploeg medewerkers is ondertussen bezig met het maken van de metalen bruggen voor onder de zadels. Alle onderdelen daarvan komen los aan en worden wederom voornamelijk door de medewerkers in elkaar gezet, al dan niet met behulp van de oude machines. Uiteindelijk worden de brug aan het leren zadels gekoppeld en kan het worden verpakt in dozen.

Bijzondere ervaring

In de fabriek van Brooks is te zien dat er met veel passie gewerkt aan de zadels. Puur vakmanschap vertaalt zich door in de zadels. Een bijzonder ervaring om dit met eigen ogen te zien!

Reageer op dit artikel