blog

E-mobility in het negeerakkoord

algemeen

E-mobility in het negeerakkoord

Pieter Dekker, managing director van Trikke elektrische driewielers, geeft in deze weblog zijn mening over de aandacht voor elektrisch vervoer in het regeerakkoord, of zoals hij het liever noemt: het negeerakkoord.

Zelfs in het regeerakkoord staat het: ‘Elektrisch vervoer biedt veel kansen voor Nederland.’ En we worden gestimuleerd! Om afspraken te maken met netbeheerders, energiebedrijven en lokale overheden, over de laadinfrastructuur…

Prima, dus als we afspraken hebben gemaakt over wie dat aanlegt, wie het beheert en wie het geld er voor krijgt, kunnen we op elke straathoek de auto opladen. Geen zorgen over de batterij, geen zorgen over bereik. Fijn, vrij! Groen rijden zonder bezwaar.

Toch heb ik nog wel een paar (kamer)vragen
Willen we wel een laadinfrastructuur? En waarom, weet iemand dat? Waarover moeten we eigenlijk praten met netbeheerders en energiebedrijven? Laadinfrastructuur is als een irrigatiesysteem in Schotland: het staat wel netjes maar het land wordt nóg natter.

Wat een verwarring
Het gaat in het regeerakkoord alleen maar over elektrische auto’s en wat daaraan vast zit. Dat kan niet anders. Elektrische auto’s bieden de vele kansen voor Nederland die Rutte en Samsom bedoelen. Over elektrische fietsen wordt met geen woord gerept.

Oh ja?
Dus hoe zit het met kansen om van de verstopte steden af te komen? Gaan we iedereen dan in een kansrijke groene auto laten stappen en zo de infrastructuur benutten? Ruim één op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Dat zijn niet alleen hele dure en vervuilende kilometers, maar ze leiden direct tot de chaos in de steden. Dan zijn we toch niet goed bezig! En het kabinet ook niet.

Zonder de morele drempel die het gebruik van de gewone auto voor menigeen nog heeft, stapt straks ieder fluitend in zijn e-car, de file en parkeerfrustratie tegemoet. Dan kom je bedrogen uit, ook al heb je nul procent bijtelling en een paal voor de deur.

De kansen van Rutte II worden een last voor zijn nakomelingen… dankzij het negeerakkoord.

Reageer op dit artikel