blog

Een tweewielerondernemer op Bonaire

algemeen

Een tweewielerondernemer op Bonaire
Rolf en Annemiek Cech verkochten hun tweewielerzaak in Gouda en verruilden Nederland voor het altijd zonnige Bonaire. Tweewielers zitten bij het echtpaar in het bloed, dus zijn ze een fietsverhuurbedrijf begonnen op het tropische eiland.

Ondernemer en oud-bestuurslid van BOVAG Rolf Cech verkocht zijn tweewielerzaak Rep.26 in Gouda en vertrok begin 2011 met zijn gezin naar Bonaire voor een nieuwe uitdaging. Inmiddels is hij weer net zo actief in de tweewielerbranche als voorheen en begonnen met een nieuw fietsverhuurbedrijf op het tropische eiland: Bike Rental Delivery Bonaire is een mobiel fietsverhuurbedrijf dat hij runt samen met zijn vrouw Annemiek.

“Slechte weersomstandigheden doen de tweewielerhandel in dit land vaak letterlijk de das om. Toch zijn er inmiddels gebieden binnen Nederland waar het altijd mooi weer is. Sinds 2010 bestaan de BES eilanden en zijn Bonaire, ST.Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland. Mooi weer is het nagenoeg altijd en de tweewielerbusiness bloeit er op.

Toen wij begin 2011 op het eiland Bonaire aankwamen waren er eigenlijk niet direct concrete plannen voor een nieuwe zaak. We wilden vooral genieten en leuke dingen doen. Maar ja, als ondernemer zie je snel kansen en mogelijkheden. Toen ik samen met mijn goede vriend Gert-Jan Sunder Bromfietsen uit Den Hoorn weer eens lag te dobberen in de Caraïbische Zee tijdens een van zijn bezoeken, vertelde hij dat zijn bestelbus eigenlijk plaats moest maken voor een nieuw exemplaar in verband met zijn hele nieuwe huisstijl en uitstraling. Een bestemming voor de bus werd gezocht en gauw gevonden. Zo is eigenlijk het bedrijf Bike Rental Delivery ontstaan. Medio mei dit jaar is de bus helemaal vol met nieuwe Giant-fietsen en onderdelen aangekomen op Bonaire en begin juni zijn we gestart. Dit klinkt allemaal erg simpel maar een lang traject van vergunningen en stempels verzamelen ging hieraan vooraf. Want hoewel Bonaire op papier Nederland is, is de praktijk wat betreft het opstarten van een nieuwe onderneming helaas nog lastig. Toch is het allemaal goed gekomen en zijn we in een laagseizoen begonnen met de verhuur.

Bonaire is ongeveer tweemaal zo groot als Texel en er wonen maar 16.000 mensen (die bijna nooit fietsen). Toeristen vormen dus de belangrijkste inkomensbron. De seizoenen lopen hier eigenlijk tegenovergesteld: de periode van oktober t/m mei is bij ons het hoogseizoen, dan komen de meeste bezoekers en dus potentiële klanten naar Bonaire. De rest van het jaar is het laagseizoen met de grootste dip in september, dan is het erg warm en stil op het eiland. Het klimaat is verder natuurlijk heerlijk want het hele jaar is het eigenlijk elke dag hetzelfde weer: veel zon en temperaturen rond de 30 graden. Een weerbericht bestaat hier dan ook niet! Dit is prima uit te houden omdat er bijna altijd een forse Passaatwind staat die verkoeling brengt. Het werktempo ligt natuurlijk wel wat lager dan in Nederland want aan de tropische omstandigheden moet je je echt aanpassen. Dit geld ook voor het materieel. De wind, het zand en de zeelucht maken het een zwaar klimaat voor spullen en veel onderhoud en goed schoonhouden is echt noodzakelijk om alles netjes te houden.

Ons bedrijf is voor Bonaire echt uniek te noemen. Er zijn natuurlijk meerdere fietsverhuurders gevestigd in het centrum van Kralendijk, maar ons bedrijf heeft geen vaste vestiging en werkt uitsluitend mobiel. Door de grote gele bus met reclame val ik erg op bij de toeristen. Erg handig is dat ik net als een pizzabezorger werk. Ik bezorg de huurfietsen bij grote resorts, appartementen of villa’s waar de klant verblijft. Samen met een gids verzorgen we fietstours. Tevens verzorgen we voor onze klanten mobiele pechservice over het hele eiland. Een fiets met bijvoorbeeld een lekke band wordt onderweg omgeruild voor een andere fiets die ik altijd in de bus bij me heb. Onderhoud en reparaties doe ik thuis. We hebben een huis met een grote tuin waar ik een container neergezet heb en lekker onder een afdak in het windje kan sleutelen. Tussen de verhuur en onderhoud is er gelukkig ook veel tijd om te genieten van de prachtige omgeving of om af te koelen we even af in het zwembad of de zee!

Het wagenpark omvat nu veertig nieuwe Giant fietsen. Mountainbike’s (met tubeless banden tegen lekrijden) vormen het grootste gedeelte maar we hebben ook stadsfietsen en  – als enige op Bonaire – elektrische fietsen. Het was nog een hele puzzel de juiste fietsen aan te schaffen. Ik wilde merkfietsen die goed bekend staan. Giant is een bekende naam die ook de Amerikanen goed kennen. Simpel onderhoud moest noodzakelijk zijn dus zodoende kwamen we uit bij Giant, waar ik tot nu toe zeer tevreden over ben. Alles goed invetten en weer schoonmaken na verhuren moet gaan zorgen voor behoud van het park. De klant moet een betere fiets krijgen dan hij of zij verwacht. Tot nu toe zijn de reacties positief, dus zijn we op dat vlak goed bezig.

De eerste maanden van ons bestaan hier zijn erg positief geweest. We hebben klanten gehad uit alle uithoeken van de wereld, vooral Amerikanen en Nederlandse toeristen. Buiten dagverhuur bieden we natuurlijk ook weekverhuur aan. Steeds meer mensen weten de fiets als vervoermiddel te waarderen en kiezen hiervoor in plaats van voor een auto tijdens hun verblijf. De afstanden zijn redelijk klein en goed fietsbaar. Omdat we geen vaste plek hebben moeten we veel reclame maken via onze contacten bij resorts en hotels. Ook een goede flyer, radioreclame en een actieve website en facebookpagina moeten ons bekend maken. Begin juli hebben we bijgedragen aan de opening van de eerste elektrische oplaadpaal op Bonaire en heeft Minister Verhagen een rondje gereden op onze elektrische fietsen. Dit was erg leuk en gaf veel publiciteit aan de elektrische fiets op het eiland.

Of we hier altijd zullen blijven weet ik nog niet, er is geen planning. Tot nu toe hebben we het prima naar onze zin, maar nieuwe uitdagingen ga ik als ondernemer zeker niet uit de weg. Voorlopig vinden we het allebei hartstikke leuk dit bedrijf op te bouwen genieten we volop in dit tropische paradijs! Regelmatig komen er vrienden en familie over want naast ons huis hebben we een eigen guesthouse. Dit guesthouse verhuren we ook aan derden in de vrije perioden. Dus als collega’s uit Nederland er eens even er lekker tussenuit willen, dan zijn ze hier van harte welkom!”

Voor reacties, vragen of informatie sta ik altijd open.

Met zonnige groet,
Rolf en Annemiek Cech

www.bikerentalbonaire.com / www.guesthousebonaire.com
info@bikerentalbonaire.com

www.facebook.com/bikerentalbonaire

Reageer op dit artikel