artikel

Verkoopcijfers e-bikes in de min

algemeen

Verkoopcijfers e-bikes in de min
In volume noteerde het e-bikesegment een daling van vijf procent vergeleken met vorig jaar.

De GfK Monitor Fietsenverkoop liet in de maand juli een daling van het totaal aantal verkochte nieuwe fietsen zien van 2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2013, en een omzetdaling van 3 procent. Oorzaak is met name tegenvallende e-bikeverkopen.

De combinatie van warm weer, vakantieperiode, en een relatief natte maand heeft de fietsenbranche in juli geen goed gedaan. De maand verliep zeer warm qua temperatuur, en was bovendien vrij nat vergeleken met het langjarige gemiddelde, waarbij er grote regionale verschillen waren. De meeste regen viel in het oosten en zuidoosten van ons land (Bron: KNMI maand juli 2014). Kortom, geen fietsweer.

Aandeel vakhandel 85 procent

Kijkend naar de vakhandel zien we een iets positiever beeld. In juli was de vakhandel goed voor 85 procent van het aantal verkochte fietsen. De verkochte aantallen plusten hier met 1 procent. Doordat de gemiddelde prijs van de fiets is gedaald met 3 procent, bleef de omzet achter met een daling van 2 procent.

Verkoopcijfers e-bikes vallen tegen

Vooral de tegenvallende verkoopcijfers van e-bikes zijn debet aan de omzetdaling. In volume noteerde dit segment een daling van 5 procent vergeleken met vorig jaar. Ook de omzet liep evenredig terug met 5 procent. Stadsfietsen daarentegen lieten weer eens een positiever plaatje zien. Zo stegen de aantallen met 3 procent. De omzet bleef daarbij stabiel doordat de gemiddelde prijs met 3 procent terugliep. De verkoopcijfers van hybride en tourfietsen bleven in zijn geheel stabiel vergeleken met vorig jaar.

Sterke groei MTB, race en sportshybride

MTB/ATB en sportshybride/racefietsen lieten wederom sterke groeicijfers zien. Zo werden er 8 procent meer MTB/ATB’s verkocht waarbij ook de omzet een groei liet zien van 9 procent. De Tour de France in juli zorgde zelfs voor dubbele groeicijfers bij sportshybride/racefietsen. In juli werden bijna 30 procent meer fietsen verkocht. De omzet groeide met 19 procent. Deze cijfers onderstrepen nog maar eens de populariteit van het wielrennen in Nederland. Kinderfietsen lieten tot slot een daling zien van 8 procent in stuks en 7 procent in omzet.

Groei stadsfietsen bij bouwmarkten

Het branchevreemde kanaal liet een wisselend beeld zien. Binnen het Mass Merchandiser kanaal daalde de afzet en omzet sterk met respectievelijk 31 procent en 29 procent. De bouwmarkten lieten echter wel groei zien in voornamelijk stadsfietsen. Zo stegen de aantallen met 27 procent en groeide de omzet met 12 procent. Wellicht dat de ‘back to school’ periode hier al vroeg is ingezet.
GfK, Niels van Steijn

Reageer op dit artikel