artikel

Wisselende cijfers in Bike Totaal winkels

algemeen

Wisselende cijfers in Bike Totaal winkels

In week 22 heeft de Bike Totaal Monitorgroep, bestaande uit 99 winkels, heel wisselend gescoord in de verschillende productgroepen. De totaalscore was -9,5%, aldus de rapportage van die week (26 mei t/m 1 juni 2014).

Het was de week waarin Hemelvaartsdag zat, en winkels dus een dagomzet mis liepen. Bovendien besloten veel mensen, dankzij het voorspelde mooie weer in het Hemelvaartsweekend, er een paar dagen weg aan te koppelen. De dagen voorafgaand aan Hemelvaartsdag werden gekenmerkt door hevige regenval.

Verkoopbeeld wisselend

Daarmee is het wisselende beeld van de verkoop in de Bike Totaal Monitorgroep ook grotendeels verklaard, want kleding zat flink in de plus (11,8%). De cijfers geven niet aan of het hier vooral om regenkleding gaat, maar die kans is wel aannemelijk. Opvallend is wel het verkoopbeeld van fietsen. Daar waar de nieuwe fietsenverkoop in deze week daalde (-13,2%) steeg de verkoop van 2e hands fietsen (7,6%). De verkoop in onderdelen en accessoires bleven ook een beetje achter (-3,9%) evenals het arbeidsloon in de werkplaats (-13,9%), wat zich ook weer laat verklaren doordat de fietsenzaken op Hemelvaartsdag gesloten waren.

Totale plus

Het effect van Hemelvaartsdag werkte ook door in het aantal betalende klanten (-9,5%) hoewel de gemiddelde betalingen per klant (-0,6%) stabiel bleven. Toch staat de Bike Totaal Monitorgroep – gemeten over de periode 1 januari t/m 1 juni 2014) wel nog steeds in de plus met alle productgroepen en een totale omzetstijging van 5,2%.

Bike Totaal Retail Dashboard

Bike Totaal verzamelt cijfers en data in hun Retail Dashboard. Tweewieler publiceert wekelijks uit de verkoopgegevens. Met deze Bike Totaal verkoopdata kan de individuele fietsretailer zijn verkoopgegevens spiegelen aan de gemiddelde score van de Bike Totaal winkelketen. De Bike Totaal dealers vallen binnen de midden tot hoog categorie fietswinkels met een gemiddelde jaaromzet per winkel van 800.000 euro.

Omzet ’14 wk 22  Omzet ’14 t/m wk 22 
Fietsen (Monitorgroep 99 filialen)
Verkoop fietsen -13,2% 3,8%
Verkoop 2e hands fietsen  7,6% 8,7%
Onderdelen & accessoires -3,9% 8,7% 
Kleding 11,8%  4,8%
Arbeidsloon werkplaats  -13,3% 6,0%
Totaal -9,5% 5,2%
Reageer op dit artikel