artikel

GfK april: branchevreemd grote daler

algemeen

GfK april: branchevreemd grote daler
Door de tegenvallende verkoopcijfers binnen ‘branchevreemd’ profiteert de vakhandel duidelijk van de aantrekkende vraag naar nieuwe fietsen.

De maand april eindigde op de vierde plaats in de rij van zachtste aprilmaanden sinds 1901 en doorgaans is goed weer een opsteker voor de fietsenbranche. Het totaal aantal verkochte nieuwe fietsen in april daalde echter met 2% vergeleken met april 2013. De omzet steeg wel licht met 1%.

Inmiddels zijn sinds december alle vijf maanden op rij in de top tien geëindigd. Het zeer zachte weer duurt hiermee uitzonderlijk lang, aldus het KNMI. Het zachte weer samen met de voorzichtig herstellende economie en het stijgende consumentenvertrouwen bleken gedurende de laatste maanden al goed voor stijgende cijfers. De fietsenbranche lijkt daarmee voorzichtig uit het dal te klimmen.

Slechte resultaten branchevreemd

Dat de totale verkoopcijfers in april een daling laten zien, lijkt dus zo op het eerste gezicht een tegenvallend resultaat. De daling in het aantal verkochte fietsen is echter volledig toe te schrijven aan het branchevreemde kanaal, waarbij de warenhuizen de aantallen fors hebben zien teruglopen. Zo werden er 48% minder fietsen verkocht, en daalde de omzet met 50%. Bij de bouwmarkten bleven de aantallen op gelijke hoogte vergeleken met vorig jaar april. De omzet daalde hier wel met 11%, omdat uitsluitend kinderfietsen goed werden verkocht. De gemiddeld lagere prijs voor kinderfietsen heeft daarbij zijn impact op deze totale negatieve omzetontwikkeling gehad.

Vakhandel profiteert juist van aantrekkende vraag

Door de tegenvallende verkoopcijfers binnen ‘branchevreemd’ profiteert de vakhandel duidelijk van de aantrekkende vraag naar nieuwe fietsen. Zo werden er 2% meer fietsen verkocht, en groeide de omzet met 3%. Deze groei komt nagenoeg uit alle segmenten, met uitzondering van kinderfietsen. Dit segment liet een daling zien van 8% in aantallen en 6% in omzet. Stadsfietsen lieten wederom groeicijfers zien. De aantallen liepen op met 1% resulterend in een omzetgroei van 2%.

1 op de 4 elektrisch

Elektrische fietsen vonden in april ook weer goed de weg naar de consument. 5% meer nieuwe e-bikes verlieten de dealers. De gemiddelde prijs daalde wel met 3%, resulterend in een omzetgroei van 2%. In april was ruim 1 op de 4 verkochte nieuwe fietsen een elektrisch aangedreven fiets!

Toer en sportief plussen

Hybride/toerfietsen werden ook goed verkocht. In aantallen een groei van 7% tegenover een omzetstijging van 12%. Tot slot bleven de sportieve fietsen ook niet achter. MTB/ATB fietsen lieten een groei zien van 8% in stuks en 5% in omzet. Sporthybride/race fietsen sprintten naar een groei van 15% in stuks en 8% in omzet.

GfK, Niels van Steijn

Reageer op dit artikel