artikel

BIG mag Postbike-fiets niet verkopen

algemeen

BIG mag Postbike-fiets niet verkopen
In 2009 had PostNL het idee opgevat om fietsen onder de naam Postbike te gaan verkopen.

De rechtbank in Rotterdam heeft DBG, nu opgegaan in Bicycle Industry Group (BIG), verboden Postbike-fietsen te verkopen. Zij waren door Postbike aangeklaagd wegens inbreuk op de merknaam en reputatieschade door levering van e-bikes met slechte accu’s.

In 2009 had het Nederlandse postbedrijf PostNL het idee opgevat om fietsen onder de naam Postbike te gaan verkopen. Aanvankelijk uitsluitend voor de personeelsleden van PostNL/TNT, maar in 2012 is gestart met de exclusieve verkoop aan consumenten via de webshop KadoWereld.

DBG producent

Toen PostNL in 2013 KadoWereld afstootte, ging de fietsenverkoop verder via Postbike BV. Dutch Bicycle Group (DBG) was de producent van de Postbike-fietsen. De fietsen waar het in deze rechtszaak om gaat, betreft een restpartij van de destijds door DBG geproduceerde Postbike-fietsen. DBG heeft eind vorig jaar zijn activiteiten gecombineerd met TradeCare International onder de nieuwe naam Bicycle Industry Group (BIG).

Via diverse kanalen aangeboden

Toen bleek dat BIG via diverse kanalen Postbike-fietsen te koop aanbood, heeft Postbike hen gesommeerd hiermee te stoppen, omdat daarmee inbreuk gedaan werd op het Postbike merk. Vervolgens is Postbike naar de voorzieningenrechter gestapt om deze eis bij vonnis te bekrachtigen.

Tegen dumpprijzen

Uit het rechtbankverslag blijkt dat Postbike BIG c.s. verwijt dat zij, zonder toestemming en tegen afspraken in, uit haar voorraad Postbike fietsen heeft verkocht aan verkoopkanalen, die gespecialiseerd zijn in de verkoop aan consumenten van bulkpartijen tegen dumpprijzen. Tijdens de rechtszaak werd gedetailleerd ingegaan op het intellectueel eigendom van het Postbike-merk. Dit was van belang om vast te stellen of daar al dan geen inbreuk op gedaan was.

Inbreuk op merk ‘Postbike’

In de uitspraak van 17 juni 2014 heeft de rechter bepaald dat er inderdaad inbreuk gemaakt wordt op het Postbike-merk en dat alle verkoopactiviteiten na vonnis betekening direct en blijvend gestaakt moeten worden. De rechter ging niet mee in de door Postbike geclaimde reputatieschade als gevolg van de accukwaliteit van de geleverde elektrische fietsen ook omdat BIG ter zitting heeft aangeboden de garantie van de accu’s te naar twee jaar te verlengen en de serviceafhandeling op zich te nemen en wees deze vordering daarom van de hand.
Bicycle Industry Group, waarin DBG is opgegaan, komt later deze week met een reactie.

Reageer op dit artikel