artikel

GfK: 2013 eindigt flink in de min

algemeen

GfK: 2013 eindigt flink in de min
MTB/ATB liet een opmerkelijk groei zien van 31 procent in zowel afzet als omzet.

De laatste maand van 2013 verliep qua fietsenverkoop helaas niet positief. De totale afzet daalde met 13 procent in de totale markt vergeleken met december 2012. De vakhandel, in december traditioneel gericht op de verkoop van vuurwerk, zag de afzet zelfs teruglopen met 15 procent. Ook in omzet zien we een daling. Zowel de vakhandel als de totale markt noteerden een omzetverlies van 14 procent.

Opvallend is het herstel binnen het branchevreemde kanaal. Zo werden er 7 procent meer fietsen verkocht met een omzetgroei van 15 procent. In totaal verkocht branchevreemd daarmee 14 procent van het totaal aantal verkochte fietsen in december. Over het algemeen is de maand december een redelijk onbelangrijke maand in het seizoen. Slechts 4 procent van het totaal aantal verkochte fietsen in 2013 kwam uit de maand december.

MTB blijft sterk groeien

Kijkend naar de vakhandel zien we bij alle fietssegmenten een sterke daling, met uitzondering van MTB/ATB. Dit segment liet een opmerkelijk groei zien van 31 procent in zowel afzet als omzet. De sterkste daling zien we bij stadsfietsen en hybride/racefietsen. Beide een daling van 20 procent. Bij hybride/race zien we daarnaast nog een sterkere daling in omzet (-25 procent). Prijzen daalden met gemiddeld 10 procent.

Minder e-bikes verkocht in december

Ook e-bikes konden het tij niet keren. Zo werden er 14 procent minder elektrische fietsen verkocht in december. De omzet daalde met 13 procent. Hybride/toerfietsen werden 12 procent minder verkocht, waarbij de omzet nog iets negatiever uitpakte: -14 procent.

GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Niels van Steijn

Reageer op dit artikel