artikel

E-bike gewild bij fietsdieven

algemeen

E-bike gewild bij fietsdieven
E-bikes zijn voor fietsendieven lucratief, omdat een e-bike met alles erop en eraan al snel rond de tweeduizend euro kost.

In Elsevier van afgelopen weekend werd een uitgebreid artikel gewijd aan de diefstal van e-bikes. Het gaat dan om georganiseerde diefstal, waarbij de fietsen met sloten en al in een busje worden getild en onmiddellijk naar Oost-Europa of andere Europese landen worden getransporteerd.

Landelijk coördinator Aanpak Fietsdiefstal Mojgari Yavari meldt in het Elsevier-artikel dat steeds meer sprake is van georganiseerde misdaad. “We vermoeden dat het vaak om dieven uit het voormalige Oostblok gaat.”

E-bikes lucratief

E-bikes zijn voor fietsendieven lucratief, omdat een e-bike al snel rond de tweeduizend euro kost. Op internet bij onder meer Marktplaats worden ze vervolgend aangeboden voor een derde van de oorspronkelijke prijs. In het buitenland worden ze vooral verkocht in Duitsland, België, Spanje, en landen in Oost-Europa.

Hotspots

De omgeving van NS- en busstations zijn bekende ‘hotspots’ waar dieven makkelijk hun slag slaan. Bij stations worden fietsendieven gesignaleerd in de opvallende hesjes van toezichthouders, die gewoon in de winkel te koop zijn. Ze weten precies wanneer de echte toezichthouders niet werken en hebben een neus voor sportfietsen en e-bikes. Zonder enige haast of schroom halen ze de dure fietsen uit het rek en zetten deze in een busje met valse kentekenplaat, aldus Elsevier. Vooral fietsen van hooguit een jaar oud zijn gewild bij fietsendieven.

Verdubbeling in twee jaar tijd

Per jaar worden zo’n 25.000 e-bikes gestolen. Op een totaal verkocht aantal van ongeveer 200.000 is dat 12,5 procent. Directeur Douwe Boeijnga van ENRA: “Wij komen in onze gegevens zelfs uit op 14 procent. Dat is een verdubbeling in twee jaar tijd. De schade bedraagt 45 miljoen euro en dat bedrag stijgt snel.”

(Bron: Elsevier, auteur Gerlof Leistra)

Reageer op dit artikel