artikel

Vakhandel blijft het winnen van branchevreemd

algemeen

Vakhandel blijft het winnen van branchevreemd
Binnen het branchevreemde kanaal daalden afzet en omzet wederom in november vorig jaar.

Helaas zakte de fietsverkoop in november vorig jaar toch weer wat in, na een stabielere oktobermaand. Bij de vakhandel stond een afzet- en omzetdaling tegenover een prijsstijging van vijf procent. Binnen het branchevreemde kanaal zijn de cijfers slechter, een trend die zich al langer voordoet.

Vermoedelijk dat wederom het weer een belangrijke stoorzender is geweest op het verkoopresultaat. In november viel er 98 mm neerslag, tegenover 82 mm normaal. Vooral opmerkelijk was de grote hoeveelheid neerslag in de eerste twee weken van november. Daar viel al 83 mm neerslag! In combinatie met de nog altijd terughoudende consument in zijn uitgaven is de terugval daardoor wel weer te verklaren.

Daling aantal verkochte fietsen

Vergeleken met dezelfde maand in 2012 werden er 9% minder fietsen verkocht in november 2013. De omzet liep in november met 5% terug. Voor de gemiddelde prijs betekende dit nog wel een prijsstijging van 5%. Bij de vakhandel zien we een vergelijkbaar beeld. Hier liep de afzet terug met 8%, daalde de omzet met 4%, en steeg de prijs met 4%. Binnen het branchevreemde kanaal zijn de cijfers nog wat slechter. Zowel de afzet als omzet daalde met 18%, een trend die we al langer zien. Daarmee zien we dat de vakhandel weer langzaam terrein terugwint van het branchevreemde kanaal.

Ook lichte daling bij e-bikes

Stadsfietsen, goed voor 54% van de totale afzet, lieten binnen de vakhandel een daling zien van 12%. Na kinderfietsen (-18%) het sterkst dalende segment. Ook in omzet noteerden we een fors verlies (-14%). E-bikes lieten een lichte daling zien in afzet van 1% terwijl de omzet gelijk bleef. Hybride/Toer fietsen lieten helaas ook geen herstel zien: 3% minder fietsen, tegenover 8% minder omzet.

Sportief zeer goed

In het sportieve segment zagen we wel een spectaculaire groei van 18% in het aantal verkochte MTB/ATB fietsen. Ook was de consument bereid meer neer te tellen voor een dergelijke fiets, de omzet groei met 31% waarbij de gemiddelde prijs ruim boven de €1.000 uitkwam. Sportshybride/racefietsen lieten geen groei zien in afzet, maar zag wel de omzet stijgen met 13%. Een trend die we ook vorige maand al zagen en nog te maken kan hebben met het uitverkopen van 2013 modellen.

GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Niels van Steijn

Reageer op dit artikel