artikel

Nederland op kop in Europese fietstop

algemeen

Nederland op kop in Europese fietstop
In sommige Nederlandse gemeenten bedraagt het aantal fietsverplaatsingen 35 tot 40 procent van de totale mobiliteit.

GO!Mobility, een uitgave van RAI vereniging, meldt dat met een kwart van alle verplaatsingen de fiets een prominente rol in het verplaatsingsgedrag van Nederlanders speelt. Een dergelijke omvang komt in Europa nergens anders voor. In sommige Nederlandse gemeenten bedraagt het aantal fietsverplaatsingen zelfs 35 tot 40 procent van de totale mobiliteit.

Uit de Mobiliteitsbalans 2013 valt af te lezen dat het aantal tussen 2000 en 2013 het aantal fietsritten met ongeveer 6 procent toe nam. In die periode steeg het aantal afgelegde fietskilometers met zo’n 14 procent. Naar schatting 10 procent van deze groei komt voor rekening van de e-bike.

Hoog marktaandeel

Het marktaandeel van de elektrische fiets is in ons land met 16 procent beduidend hoger dan in de omringende landen. Duitsland komt op de tweede plaats met 8 procent en in Denemarken ligt dit aandeel op 5 procent. Naar schatting 5 procent van de Nederlanders bezit inmiddels een e-bike.

Dubbele afstand

Bij 60-plussers is dit zelfs 10 procent. De laatste categorie legt daarmee tweemaal zoveel kilometers af als hun leeftijdsgenoten op een gewone fiets.

Reageer op dit artikel