artikel

BOVAG wil eigen kredietunie oprichten

algemeen

BOVAG wil eigen kredietunie oprichten
BOVAG sprak deze week met een delegatie van het CDA onder leiding van fractievoorzitter Van Haersma Buma over de noodzaak van een eigen Kredietunie.

Medio 2012 meldde BOVAG te willen gaan optreden als kredietverlener. In een artikel in de BOVAGkrant wordt deze week aangekondigd dat BOVAG in de loop van januari de Kredietunie Mobiliteitsondernemers opricht. Leden van BOVAG spraken daar eerder deze week over met een delegatie van het CDA onder leiding van fractievoorzitter Van Haersma Buma. Ze spraken daarbij niet alleen over de kredietunie, maar ook over moeilijke situaties in de mobiliteitsbranche.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA werkt aan een initiatiefwetsvoorstel om het oprichten van kredietunies in Nederland eenvoudiger te maken. “BOVAG vindt dat voor ondernemers niet dezelfde beperkingen hoeven te gelden als voor consumenten,” zegt Eric Tak, voorzitter BOVAG Autodealers. “Ondernemers zijn gewend om risico’s te nemen; zij kennen de branche waarbinnen het geld wordt uitgezet. Daarom is van belang dat deze unies de ruimte krijgen en zowel leden als oud-leden kunnen deelnemen.”

Financiering bij een bank steeds moeilijker

Ondernemers hebben steeds meer moeite  om financiering bij een bank te krijgen. “Dit komt omdat kredietaanvragen onder de 250.000 euro voor banken kostbaarder zijn geworden,” zegt Theo Fledderus, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven. “Een Kredietunie biedt hier uitkomst: het is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk van, voor en door ondernemers in de branche. De ondernemers kunnen zowel geld inbrengen als aankloppen voor een investering. Zij zijn en blijven eigenaar van de kredietunie, die obligaties kan uitgeven.”

Vier pilot kredietunies

Er zijn in Nederland inmiddels vier pilots opgezet, waaronder Kredietunie Zeeland. De Kredietunie Mobiliteitsondernemers wordt in de loop van januari opgericht door BOVAG.

Reageer op dit artikel