artikel

E-bikes scoren verkoopplus

algemeen

E-bikes scoren verkoopplus
E-bikes zijn als sinds eind vorige eeuw op de markt, maar de echte doorbraak kwam pas in 2009.

De e-bikecijfers van het GfK-fietspanel over de afgelopen jaren laten zien welke groei dit segment heeft doorgemaakt. Niels van Steijn van GfK Retail and Technology Benelux schreef voor de eindejaarseditie van Tweewieler een artikel waarin hij de verwachting uitspreekt dat de e-bike verkoop de komende jaren zal blijven groeien en volop kansen blijft bieden voor de vakhandel.

E-bikes worden namelijk voor 95 procent via de vakhandel verkocht, zo blijkt uit de cijfers. Zo vertegenwoordigen e-bikes een afzetaandeel van 22 procent binnen de vakhandel, tegenover maximaal 5 procent bij de branchevreemde kanalen. De elektrische fiets heeft de vakhandel geen windeieren gelegd. Het omzetaandeel van elektrische fietsen binnen de vakhandel in 2012 was 46 procent van de omzet, en in de periode januari-september 2013 was het omzetaandeel zelfs al 48 procent.

E-bike online bedreiging of niet?

Er ligt echter nog wel een ‘gevaar’ op de loer: het internet. Hoe lang zal het duren voordat grote online retailers zich gaan toeleggen op de verkoop van bijvoorbeeld e-bikes? Het onderscheidende vermogen van de fysieke winkel in het algemeen is steeds kleiner sinds de komst van het online kanaal. Kopen doen we vandaag al heel veel online. Verwachting is dat we in 2013 voor 10,5 miljard euro online spenderen (Bron: Thuiswinkel.org), een stijging van 8 procent vergeleken met 2012. Ook de fietsvakhandel krijgt hier vroeg of laat mee te maken.

Lees het complete artikel over de verwachtingen omtrent e-bikeverkoop op Tweewieler Digitaal.

Reageer op dit artikel