QWIC scooter leerfabriek in Rotterdam officieel geopend

ROTTERDAM – De fabriek van elektrische scooterfabrikant Qwic is afgelopen donderdag officieel geopend door Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam samen met wethouder Alexandra van Huffelen. Na een opstartfase van anderhalf jaar zal ESFA Rotterdam, als zelfstandige onderneming, 1.000 tot 3.000 elektrische QWIC scooters per jaar gaan assembleren.
QWIC scooter leerfabriek in Rotterdam officieel geopend

De assemblagelijn voor de e-scooters is opgezet middels een werk en leren-concept.De ESFA Rotterdam wil jaarlijks 25 deelnemers gaan opleiden tot startklare arbeidskrachten die begeleid worden bij het vinden van een passende arbeidsplaats. Een uniek initiatief dat duurzaamheid combineert met een sociaal programma en werkgelegenheid in Rotterdam.

Productie van Azië naar Nederland

Algemeen directeur QWIC en mede initiatiefnemer Michiel Hartman: “De RDM campus is een ideale plek voor de ESFA Rotterdam omdat, naast deze kennisinstellingen, ook het Havenbedrijf en een aantal andere innovatieve ondernemingen zijn gevestigd.“

99 % van de in Nederland verkochte elektrische scooters wordt geproduceerd buiten de EU, voornamelijk in Aziatische landen. Marktleider QWIC kiest bewust voor de stap naar de havenstad: “Door te kiezen voor Rotterdam boeken we winst in efficiëntie, productkwaliteit én transportkosten. Bovendien investeren we in de mensen die zorg dragen voor de productie. Mooier kan het niet,” aldus Michiel Hartman.

Ideale springplank naar arbeidsmarkt
“ESFA combineert ondernemerschap met planet en people en is daarom een ideale synthese waar wij graag in investeren. Dit soort constructies kunnen wel eens de ideale springplank naar de arbeidsmarkt zijn voor bepaalde groepen jongeren. Wij vertrouwen erop dat hier veel ‘rijbewijzen’ voor de arbeidsmarkt gehaald gaan worden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van maatschappelijk investeerder Start Foundation.

Productielijn QWIC voorbeeld duurzaamheid

Wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte Alexandra van Huffelen is trots op deze samenwerking: “Met de productielijn van QWIC wordt invulling gegeven aan de ambitie van Rotterdam om de stad groener, gezonder, schoner én economisch sterker te maken. Een perfect voorbeeld van de Rotterdamse aanpak op het gebied van duurzaamheid. Ondernemers, stichtingen en jongeren werken zo samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van mobiliteit.”