Belga Fietsen: ‘Veel ontevreden klanten en een lege winkel’

“Vorig jaar was goed, dit jaar was super en volgend jaar wordt een drama”, concludeert André Lingbeek van Belga Fietsen. “Dit jaar lijkt geweldig, maar we hebben het met z’n allen veel te druk gehad en doordat alles op is, hebben we nu veel ontevreden klanten.”
Delen:

“Fietsen worden veel te laat geleverd of zijn pas volgend jaar augustus leverbaar. Ook veel onderdelen, vooral op sportief gebied zijn niet meer leverbaar”, verzucht André Lingbeek. Belga Fietsen in Groningen zit in een groot pand op een toplocatie naast Mediamarkt, Decathlon en Ikea. Bij binnenkomst lijkt de winkel niet leeg, maar als je beter kijkt, zie je veel lege schappen en bij de fietsen veel dezelfde modellen met niet-gangbare maten of kleuren.

Normaal vol magazijn, nu helemaal leeg

Bij de e-bikes staat het nog aardig vol, maar in de hoek met mountainbikes is een rij kindermodellen neergezet. En om de kinderfietsen-hoek nog een beetje aangekleed te krijgen, is deze aangevuld met tweedehands modellen. “Het lijkt nog aardig vol, maar dat komt ook doordat ons hele magazijn in de winkel staat. Dat magazijn was eind vorig jaar goed gevuld, dat was ons geluk dit jaar. We kopen altijd al in het najaar in voor het hele jaar erna, ook qua onderdelen. Gedurende het jaar sturen we dan wat bij.”

Het artikel gaat verder na het kader.

Fietsen hele jaar niet meer leverbaar

André maakt een doorkijkje naar 2021 en ziet dat het niet lukt om de voorraad ook maar enigszins op peil te krijgen. “Fietsen zijn pas laat leverbaar of helemaal uit het bestelsysteem gehaald omdat ze het hele jaar niet leverbaar zijn. Vooral bij mountainbikes is dat het geval”, aldus Lingbeek.

Geen Black Friday-korting nodig

In de mountainbikehoek staan bij Belga Fietsen nog 4 modellen. Bijna alles is uitverkocht en de collectie kan ook niet meer aangevuld worden. Ook racefietsen en alle sportgerelateerde onderdelen en kleding vlogen de winkel uit. “Bij de mountainbikes moet ik elke dag wel zo’n 5 klanten teleurstellen omdat we geen modellen meer hebben. Tacx-trainers zijn pas weer in maart leverbaar, maar dan heb ik ze niet meer nodig. Dat scheelt ons in de december-maand elke dag wel 10 Tacx-trainers. We hebben dit jaar voor het eerst geen Black Friday-aanbiedingen op kleding gehad. De hele collectie kleding is al bijna uitverkocht, we hoeven niks op te ruimen.”

Het artikel gaat verder na het kader.

2020 uitzonderlijk jaar

André Lingbeek loopt al heel lang mee in de fietsenbranche maar heeft nog nooit zo’n jaar meegemaakt. Hij vertelt: “Het is heel frustrerend om klanten steeds te moeten teleurstellen. Maar hier lopen alle fietsenmakers tegenaan. Onze klanten zeggen dan ‘Kunnen ze niet wat meer maken?’, maar zo simpel is het natuurlijk niet. Als er geen onderdelen zijn, kunnen er ook geen fietsen gemaakt worden. Als een bakker geen meel heeft, bakt hij ook geen brood. Zo simpel is het. Ik denk dat volgend jaar een heel moeilijk jaar wordt en ik verwacht dat we daarna weer op het normale zitten.”


Wat brengt 2021? Lees wat collega’s van André Lingbeek zeggen: