BLOG Eugen Uppelschoten: Hoe bestendig is de branche?

Het fietsen zit al jaren in de lift en dat ziet er voor de toekomst zeer rooskleurig uit. Op alle fietsvlakken - mobiliteit, recreatie, avontuur en sport - blijft de fiets immers aan populariteit winnen. Maar blijft de fiets de fiets? En hoe spelen wij als branche op de toekomst in?
Delen:
In zijn columns en blogs geeft Eugen Uppelschoten, eigenaar van Bikeshop Amersfoort, zijn visie op de branche.

Er is een groeiend maatschappelijk besef over individuele gezondheid en om een gezonde leefomgeving/klimaat. Dat zet nog wel even door, zeker dankzij de coronacrisis. Er zullen weinig mensen zijn die nog twijfelen aan de positieve kansen voor het fietsen. De vraag is meer; hoe wordt een en ander ingevuld? Blijft de fiets de fiets? Verandert er alleen iets in de kantlijn of komen er nieuwe innovaties waardoor het fietsen nog populairder en toegankelijker wordt. Gaan electric light vehicles (ELV) het straatbeeld bepalen? Wellicht een logische stap, zo’n voertuig dat voortvloeit uit een kleine auto en een overdekte motorscooter. Wordt het dan bye bye fiets, of schuift zo’n ELV op richting e-bike. Een hybride vorm met trapbekrachting lijkt mij levensvatbaar. En zo ja, welke branche gaat daarvan profiteren? Baanbrekende innovatie, nieuwe concepten en andere verdienmodellen komen meestal van buiten en zelden vanuit de bestaande partijen.

De blog gaat verder na het kader.

Omgaan met veranderende vraag is lastig voor ons

Dat brengt me gelijk bij de vraag of onze branche in de huidige vorm toekomstbestendig is. Als er in coronatijd één ding duidelijk werd, is dat we als branche niet om kunnen gaan met een sterk veranderende vraag. Dat geeft te denken. De wereld draait sneller dan ooit en de nabije toekomst stelt ons voor serieuze uitdagingen. Zo wordt ons vak elke dag complexer. Vakmensen vinden en opleiden is echter niet eenvoudig.

Ziet de overheid de veranderende dynamiek op het fietspad ook?

Een andere bedreiging voor de fiets is de fietser zelf. Het wordt erg druk op het fietspad. En waar stallen we al die fietsen? Meer fysieke ruimte voor de toename van het fietsgebruik en meer ruimte om verantwoord om te gaan met een groot verschil in dynamiek op het fietspad is keiharde noodzaak. Ziet de overheid dat ook zo en gaat ze daar wat aan doen?

We moeten elkaar scherp houden!

Kortom: genoeg kansen maar ook bedreigingen. Laten we elkaar, alle stakeholders, inspireren en scherp houden. Misschien brengt de huidige populariteit en de ontstane schaarste je in halleluja stemming en voel je geen noodzaak. Besef dat niets blijft zoals het is, ben daar op voorbereid. Gelukkig hebben we zelf invloed op wat we in beweging kunnen brengen. Stap op en fiets mee naar een rooskleurige toekomst.


Lees ook deze blogs van Eugen Uppelschoten: