'De Oude Fiets' introduceert boek over Venlo’s roem Cyrus

Cyrus en Valuas - merken van de in 1884 opgerichte rijwiel- en motorrijwielenfabriek Jac. Franssen & Zonen - waren ooit Venlo’s roem. ‘De Oude Fiets’ maakte een boek over het bedrijf dat in Tegelen zijn oorsprong had.
Delen:

Het 160 pagina’s dikke boek is geschreven door Aad Streng en Otto Beaujon, leden van de historische rijwielvereniging ‘De Oude Fiets’. Het raamwerk voor het boek vormt informatie uit honderd jaar vakbladen. Daarnaast hebben leden van de familie Franssen spontaan hun privédocumentatie, archieven en herinneringen ingebracht. Het boek geeft een overzicht van de grote variëteit aan fietsen, motorrijwielen en bromfietsen die de fabriek gedurende de honderd jaar van haar bestaan maakte.

Vier generaties fietsen en bromfietsen

Cyrus was een echt familiebedrijf en een begrip in Venlo. Begonnen in 1884 maakte de firma Jac. Franssen & Zonen vier generaties en honderd jaar lang fietsen en bromfietsen. Veelzijdige en creatieve mensen, eerlijke zakenlui, sociaal en bij wijlen poëtisch. Heel Venlo kende de prachtige toonzaal op de splitsing van de Herungerstraat en de Straelseweg.
In het prille begin probeerden de Franssens het als verzendhuis: fietsen, onderdelen, lampen, naaimachines, jachtgeweren, pathefoons of kinderspeelgoed: het stond allemaal in de grote Franssen postorder-catalogus. Maar gaandeweg legden zij zich toe op fietsen, en vooral op mooie bromfietsen. Onder de merken Cyrus en Valuas werden de tweewielers overal ter wereld verkocht. Van de bromfietsen ging zelfs bijna de helft naar het buitenland.
Voor de Tweede Wereldoorlog werden hoofdzakelijk fietsen gemaakt. Na de oorlog draaide het vooral om bromfietsen met absolute topmodellen als de Cyrus Blue Star DeLuxe met slangenleren buddy. 35 jaar geleden hield Cyrus op te bestaan.

Het boek ‘Cyrus en Valuas fietsen en bromfietsen’ van Vereniging De Oude Fiets kost 12,50 euro en is verkrijgbaar via www.oudefiets.nl