Dion te Kempel, de drummende fietsenmaker | MET VIDEO

Gitaarspelen, zingen en drummen zijn de hobby’s van Dion te Kempel van Leon te Kempel Tweewielers in het Achterhoekse Winterswijk. “Met mijn band spelen we nummers van Pearl Jam en de Red Hot Chili Peppers. Als ik tijdens de pauze of na een optreden van het podium stap wordt er weleens ‘hé fietsenmaker, goed gedaan’ geroepen.”
Delen:

Dion te Kempel wilde eigenlijk docent worden, maar besloot ‘na een goed gesprek met zichzelf’ te stoppen met de lerarenopleiding. Vervolgens ging hij in dienst bij zijn broer Leon. “Nadat Leon deze fietsenzaak had overgenomen, werkte ik in de weekenden al bij hem”, vertelt Dion.

Wat was je mooiste klus?

“Dat zijn klussen waarvan je vooraf twijfelt of je eraan moet beginnen. Is een fiets het nog waard om op te knappen of is het een gevalletje ‘schroot’. In de showroom staat bijvoorbeeld een witte Gazelle Miss Grace die er niet uitzag toen hij binnenkwam. We hebben de fiets helemaal gestript en het frame grondig schoon gemaakt. Kale en lelijke plekje hebben we bijgewerkt. Daarna hebben we ‘m weer opgebouwd met een nieuw zadel, nieuwe handgrepen, nieuwe banden, ketting en tandwielen en een nieuwe standaard.
De finishing touch is tevens de werkplaatstip, daar vertel ik je zo meer over. Het mooiste is als een klant door de winkel loopt en z’n oude fiets niet meer herkent.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt?

“Twee jongens van een tweeling hebben allebei twee fietsen; een oude en een nieuwe. Op een dag kwam één van de tweeling in de winkel en vroeg of hij zijn nieuwe fiets kon brengen voor onderhoud. Hij ging de deur uit en was binnen een paar minuten weer terug. Toen we zeiden: ‘dat heb je snel gedaan’ keek hij ons niet begrijpend aan. Achteraf bleek dat het z’n broer was die ook z’n fiets kwam brengen.
Weer een paar minuten later stond hij er wel zelf en zeiden wij: ‘we hebben je fiets nog niet klaar’. Die jongen snapte er niets van en wij snapten er niets van omdat hij het niet snapte. Snap je het nog? Het duurde wel even voor we doorhadden wat er was gebeurd. Ze hadden ons, zonder dat ze het zelf in de gaten hadden, goed te pakken.”

Het artikel gaat verder na het kader.

Trots op het vak

  • Naam: Dion te Kempel
  • Functie: monteur
  • Leeftijd: 24 jaar
  • Werkt bij: Leon te Kempel Tweewielers Winterswijk
  • Werkzaam in de branche: 7 jaar
  • Fietst op een: Gazelle Ultimate S8

Welke werkplaatstip heb je voor collega’s?

“Elke fiets die hier na een servicebeurt de deur uitgaat is keurig gepoetst. Het varieert per fiets hoe lang je ermee bezig bent. Soms zitten ze onder de modder terwijl een andere fiets zo uit de showroom lijkt te komen. Klanten stellen onze extra service op prijs en hebben het erover tijdens verjaardagen. Daar kunnen we niet tegen adverteren. Voor matte fietsen hebben we een foefje. Die poetsen we met een siliconenspray en geeft hetzelfde effect als cockpitspray. De fiets blijft mat, pikt niet en de kleur is veel intenser. Let er wel op dat de spray niet te vet is, anders ben je lang bezig met uitpoetsen.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Dion te Kempel, de drummende fietsenmaker
In de kelder tussen de onderdelen en gebruikte fietsen staat het drumstel van Dion te Kempel. “Daar speel ik in m’n vrije tijd vaak op.”

Wat ging er mis/de blunder?

De band, maar ook de velg plofte compleet uit elkaar

“Nog niet zolang geleden kwam er een vrouw met een kinderwagen met halflege band binnen. Ik was nog maar net aan het pompen, toen niet alleen de band maar ook de velg compleet uit elkaar plofte. Gelukkig was de kinderwagen leeg en kon ik via een collega-ondernemer een andere velg met band regelen.
We hebben ook eens een display met houder van een Gazelle Orange C7 moeten vervangen na een onoplettendheidje. Ik had de haak van de fietslift niet goed om de stuurpen gehangen. Toen ik kracht zette op de asmoer schoot de haak naar voren brak de houder af en beschadigde de display. Sindsdien hebben onze fietsliften dubbele beugels.”

Het artikel gaat verder na de video.

Wat maakt het vak zo leuk?

“De waardering van klanten. Soms zijn ze zo tevreden, dat ze terugkomen met een pak koeken, taart of cake. Ik werk voor m’n broer maar het voelt niet alsof ik voor een baas werk. Als we elkaar even zat zijn gaat een van ons naar de kelder, Leon is net zo’n fanatieke drummer als ik.”


Ook deze mannen zijn trots op hun vak: