Fietsbranche België komt met kwaliteitslabel voor fietswinkel

De Belgische fietsbranche, onder de koepel van Traxio-Velo, komt in 2018 met een kwaliteitslabel voor fietswinkels. Fietswinkels die dit keurmerk krijgen moeten aan diverse voorwaarden voldoen en zijn te herkennen aan het Velo-Pro uithangbord. Daarnaast komt Traxio-Velo met een registratiesysteem voor fietsen.
Delen:

Het keurmerk van Traxio-Velo is het antwoord op het verdwijnen van de voorheen verplichte koppeling tussen opleiding en toegang tot het beroep van fietsenmaker. Tot nu toe moest een tweewielerspecialist aan kunnen tonen de juiste opleidingen gevolgd te hebben. Door EU-wetgeving omtrent liberalisering verdwijnt deze marktbescherming dit jaar. “Daardoor bestaat de kans dat de consument niet langer goed onderscheid kan maken tussen de specialist en de hobbyist”, zegt Traxio-Velo.

Complexe techniek vraagt specialistische kennis

Velo-Pro keurmerk
Met het Velo-Pro keurmerk moet de specialist zich onderscheiden van hobbyist.

Een onwenselijke situatie, vindt de koepel. Vooral nu fietsen sinds de komst van de e-bike technisch steeds complexer zijn geworden. En in de toekomst, met toepassing van connectiviteit bijvoorbeeld, alleen maar complexer zullen worden. “Fietsen worden duurder en ingewikkelder. Dat vereist garanties voor de consument wat betreft expertise. Bij aankoop van een fiets, maar ook bij onderhoud en service.”

Het Velo-Pro keurmerk moet de consument die garanties bieden. De tweewielerspecialist moet voor dit keurmerk aan diverse kwaliteitseisen voldoen. Traxio-Velo voert periodiek audits uit om te controleren of de specialist nog aan de voorwaarden voldoet. Dit label zal vanaf nu geleidelijk aan geïntroduceerd worden bij de Belgische retailers.

Traxio-Velo lanceert registratiesysteem voor fietsen

Een tweede instrument waarmee de koepel komt, is een nationaal registratiesysteem voor fietsen, de Velo-Pass. Hierbij horen een centrale databank en een beveiligde QR-code op de fiets. Dit registratiesysteem dient ook als diefstalpreventie. Met het registratiesysteem moet de volledige historie van een fiets inzichtelijk worden. Dit moet diefstal terugdringen, maar geeft consument en vakhandel ook inzicht in de onderhoudshistorie van een fiets.

Tot slot komt Traxio-Velo met een uitbreiding van het Bikeform-platform. Hier komen vraag en aanbod van bedrijfsfietsen samen.