Sloopregeling bromfietsen Rotterdam

Gemeente Rotterdam neemt maatregelen om overlast en vervuiling door brom- en snorfietsen terug te dringen. Dit moet leiden tot minder stank en herrie, socialer en veiliger rijgedrag en betere naleving van de regels.
Delen:
Wie zijn tweetaktbrom- of snorfiets van voor 2011 laat slopen, krijgt een tegoed van 300 euro van gemeente Rotterdam. Foto redactie Tweewieler

De gemeente krijgt regelmatig klachten van Rotterdammers die hinder ondervinden van brom- en snorfietsers. Dan gaat het om stank, geluidshinder en onveilig gedrag. Denk aan te hard rijden, roekeloos oversteken of op het fietspad rijden waar het niet mag. In Rotterdam zijn 15.800 geregistreerde bromfietsen en 21.200 snorfietsen. Naar schatting heeft zo’n 25 procent een vervuilende tweetaktmotor.

Vergoeding bij sloop

Er komt een regeling die de Rotterdamse eigenaren van tweetaktbrom- en snorfietsen stimuleert over te stappen op een (elektrische) fiets of het openbaar vervoer. Wie zijn tweetaktbrom- of snorfiets van voor 2011 laat slopen, krijgt een tegoed van 300 euro. Dit kan gebruikt worden als een openbaar vervoer-tegoed of voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. De maatregelen zijn naar verwachting begin 2018 van kracht.

Subsidie voor maaltijdbezorgers

Ook komt er subsidie voor maaltijdbezorgers, die het gebruik van een (elektrische) fiets of cargobike extra aantrekkelijk maakt. Bezorgbedrijven die kunnen aantonen dat de fiets of cargo bike na 10 oktober 2017 is gekocht voor bedrijfsdoeleinden, krijgen vijftig procent subsidie op de investering, tot een maximum van 1.000 euro.

Campagnes

Daarnaast wil Rotterdam met campagnes wijzen op het belang van veiliger rijgedrag. Er komt een campagne die erop wijst dat opvoeren van een snorfiets niet slim is, ook omdat het bij een ongeval maar de vraag is of de verzekeraar de schade vergoedt. Bovendien wordt samen met de maaltijdbezorgbedrijven een campagne ontwikkeld, zodat hun bezorgers nog meer oog krijgen voor veilig en sociaal rijgedrag. Ook wordt op middelbare scholen -in programma’s die worden gefinancierd door de gemeente- aandacht besteed aan goede rijvaardigheden.

In totaal stelt de gemeente 700.000 euro beschikbaar. Het college van burgemeester en wethouders wil vaart maken met de aanpak van de overlast. De maatregelen worden nu verder uitgewerkt en zijn naar verwachting begin 2018 van kracht.

Lees meer over brom- en snorfietsen

Bron: Gemeente Rotterdam, https://www.rotterdam.nl

Dit vind je misschien ook interessant