Prijsverlagingen in aantocht?

Prijsverlagingen in aantocht?
Forse prijsfluctuaties zijn ongewenst nu steeds meer fabrikanten bovendien modellen laten ‘doorlopen’. – Foto Tweewieler

De abrupte prijsverlagingen van staal en aluminium met 30 tot 40% in de afgelopen periode in combinatie met de beperkingen van de loonsverhogingen in China zeten de inkoopprijzen van fietsen en fietscomponenten onder druk. Kunnen we prijsverlagingen verwachten voor fietsen in 2016 en 2017?

Een mogelijke prijsverlaging was een van de meest besproken onderwerpen tijdens de product-managers’ beurs in Taiwan, de Taichung Bike Week. Hier worden ieder jaar de specificaties voor het volgende modeljaar vastgelegd. Deze beurs vond plaats van 20 tot en met 23 oktober.

Afgelopen voorjaar zijn de prijzen voor fietsen nog verhoogd. Dit was het gevolg van de sterke koersdaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het lijkt erop dat volgend jaar het tegenovergestelde gaat gebeuren.

Prijsfluctuaties ongewenst

Betekent dit een volgende tegenslag voor de vakhandel? Met name voor de winkels die na een matig seizoen nog fietsen van afgelopen jaar in voorraad hebben kan dit financiële gevolgen hebben. Nu steeds meer fabrikanten bovendien modellen laten ‘doorlopen’ zijn forse prijsfluctuaties ongewenst voor de vakhandel.