Eurobike 2015: heel veel e-mtb’s

De 24e editie van ‘s werelds grootste fietsbeurs, Eurobike, zit er op. De bezoekersaantallen waren iets lager dan vorig jaar, wat te merken was aan de wat rustiger gangpaden. Ook was dit jaar de tendens te zien dat, waar voorheen vrijwel alleen Duitse vakhandel de beurs bezocht, dit jaar meer internationale vakhandelaren zich naar Eurobike hadden begeven, met name Franse en Italiaanse fietsretailers. Volgend jaar schuift Eurobike 2016 een week naar achteren, van woensdag 31 augustus t/m zondag 4 september.
Delen:
B1: CUBE

De meest opvallende trend op Eurobike 2015 was dat de e-mtb trend nu serieus om zich heen grijpt. Waar Haibike in 2013 in een achteraf hoekje op de stand een paar modellen liet zien, komt het Duitse merk nu met meer dan veertig modellen. Vrijwel elk sportief merk liet wel een paar e-mtb’s in de collectie voor 2016 zien deze editie.

Elektronicagiganten ontwikkelen e-bikeaccu’s

Het was duidelijk te zien dat grote conglomeraten in de elektronica de heftig groeiende markt van de e-bikes steeds meer ontdekken. Een voorbeeld is de Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG die innovaties op accugebied presenteerde. Onder meer een batterij met grotere cellen, wat een meeropbrengst aan kilowattuur met zich meebrengt (> 600 Wattuur) om de actieradius te vergroten, wat prima toegepast kan worden in e-mtb’s. Ook Panasonic liet zich veel prominenter zien rondom de e-bike.

Frameproductie naar Europa

Soms enkel in de ‘achterkamertjes’ van de Eurobike te vinden (de kleinere stands achter in de hallen), initiatieven voor frameproductie en onderdelenproductie binnen Europa in plaats van in het goedkope Azië. In Portugal gaat vanaf volgend jaar een nieuwe productfaciliteit in bedrijf voor de productie van aluminium frames, maar onderhuids waren op Eurobike meerdere initiatieven met het doel productie naar Europa te halen, te herkennen. Onder meer plannen voor carbonproductie in Duitsland, zowel van frames als onderdelen. In Europa zal dit state-of-the-art gerobotiseerde productie betreffen, waardoor de productiekosten uiteindelijk op een even laag niveau komen als in het Verre Oosten. Voordeel voor de dealer: veel kortere productietijden en daardoor flexibilisering, lagere voorraden of zelfs de mogelijkheid op order te laten produceren.

Aantallen en gewijzigde opzet en data 2016

In totaal bezochten 45.870 vakbezoekers (2014: 46.300) uit 103 landen Eurobike 2015. Op de zaterdag, de consumentendag, kwamen 20.730 consumenten (2014: 21.100) naar de beurs. Het aantal journalisten was weer onverminderd hoog 1.766 afkomstig uit 39 landen. In 2016 wordt de opzet van Eurobike iets gewijzigd. Ten eerste wordt Demoday geheel geintegreerd in de beurs zelf, dus de aparte Demo Day voorafgaand aan Eurobike vervalt. Tegelijkertijd heeft de organisatie besloten de beurs een dag te verlengen en deze het hele weekend open te stellen voor consumenten. Eurobike 2016 vindt hierdoor plaats van woensdag 31 augustus tot en met zondag 4 september.