Wat zal 2014 brengen?

Volgens Karel van Nunen werd in 2013 een tendens ingezet naar meer professionalisering in de tweewielerbranche. 2014 wordt volgens hem een jaar van ‘pas op de plaats’. Karel van Nunen van Vanu Consultancy laat in deze weblog zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in 2013 en zijn verwachting voor 2014.

Wat zal 2014 brengen?

Dat staat nog in de sterren geschreven, maar dat er wat veranderd is zeker. In 2013 werd er al een tendens ingezet om meer professionalisering binnen de tweewielerbranche te brengen. We zagen een expansie van Hans Struijk fietsen op retailgebied met een aanzienlijke uitbreiding van het aantal winkels. Maar ook een aanzienlijke verandering op fabrieksniveau bij de grote merken als Gazelle en Batavus/Sparta.

Gazelle meer commitment met fabrikant

Bij Gazelle hebben ze ingezet op meer commitment van de dealer met de fabrikant, waarbij in eerste instantie de internetverkopen verminderd zullen worden. De achtergrond is echter dat men het merk Gazelle op een hoger plan wil brengen en dit merk niet door internetcowboys te grabbel wil laten gooien. Daarom een contract dat reeds door velen is ondertekend. Ga er wel vanuit dat voor Gazelle een contract een contract is en dat de dealer zich daar wel aan dient te houden. In het verleden is dat wel eens anders gegaan.

Accell stap voorwaarts

Ook Accell heeft een duidelijke stap voorwaarts gezet. Alle Nederlandse activiteiten worden onder één noemer, Accell Nederland BV, gebracht en ook daar zal men verder gaan werken om de afzetkanalen zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Men zal inhet algemeen veel harder op gaan treden tegen diegenen die zich bezighouden met fietsen op internet te verkopen tegen aanzienlijke kortingen. Deze zijn bezig om zodoende de branche van binnenuit naar beneden te halen en daar dient paal en perk aan worden gesteld.

Sneller leveren is sneller geld verdienen

Veel professioneler werken in de toekomst. De fabrikanten zijn daar al mee begonnen door hun modellen en typen te verminderen en een basiscollectie samen te stellen. Dat geeft een dealer ook meer mogelijkheden zeker in verband met de leveringen van deze basiscollectie. Sneller leveren is sneller geld verdienen. En door deze beperkingen zijn ook productieprocessen beter te controleren met daarnaast ook een lagere voorraadpositie voor de fabrikanten.

Wat zal 2014 brengen voor de detaillist?

De economische crisis in Nederland heeft een aanzienlijke vermindering van het aantal verkopen gebracht sinds 2011. Een vermindering van 14% in 2012 en de laatste cijfers van 2013 geven ongeveer eenzelfde vermindering aan, maar dan wel ten opzichte van 2012. Dat betekent dus een achteruitgang van ongeveer 26 % ten opzichte van 2011. Wel is het aantal elektrische fietsen ongeveer gelijk gebleven, dus de omzet heeft een niet zo’n grote daling gekend.

2014: pas op de plaats

2014 zal nog een jaar worden van pas op de plaats. Harder werken voor minder binnen de detailhandel. Wel zijn er lichtpuntjes, maar die zijn nog zo zwak dat het uitgavenpatroon van de consument niet sterk zal gaan verbeteren. Zeker niet voor de duurdere consumentenartikelen als auto’s, meubels en dus ook fietsen. Wel zal er een opleving komen voor de verkoop van TV’s door de Olympische Spelen, naar wordt verwacht. Ook het Fietsplan loopt op zijn einde en dat zal ook gevolgen hebben voor het aantal verkopen.Nieuwe zaken zoals leasing van fietsen zal meer ingang gaan doen, maar een ander verkoopbeleid zal ook zichtbaar worden. Dit is ook al af te leiden uit het Gazelle-contract, waarin veel meer inspanning van de dealer gevraagd wordt, anders wordt de bonus en/of marge verminderd.

Op kosten letten en professioneler zaken doen

Dat betekent op de kosten letten en veel meer doen om je klanten aan je te binden. Professioneler zaken doen. Meer kennis vergaren. Moderne technieken op verkoopgebied. De focus van de tweewielerbranche zal van het technische naar het commerciële dienen te verschuiven. Diegenen die dit niet doen zullen de boot missen, zoals ook al was voorspeld in het rapport van Meijer en Van der Ham. Toch zal 2014 uitdagingen en mogelijkheden brengen. 2014 zal een zeer enerverend jaar worden.”


Karel van Nunen


Vanu Consultancy verzorgt cursussen in de tweewielerbranche en begeleidt tweewielerbedrijven bij overnames en bedrijfsoverdrachten

Dit vind je misschien ook interessant