nieuws

Meepraten over fietsveiligheid senioren

Retailing 784

Op tweewieler.nl en Tweewieler Facebook hebben we een oproep gedaan om uw ervaringen te delen over de fietsveiligheid van ouderen. VeiligheidNL, die dit onderzoek uitvoert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, vraagt of er fietsspecialisten willen meedenken over een concrete aanpak om senioren te informeren over fietsveiligheid.

Meepraten over fietsveiligheid senioren
U kunt meepraten over willen meedenken over een concrete aanpak om senioren te informeren over fietsveiligheid. Foto Shutterstock Ruud Morijn

VeiligheidNL doet de volgende oproep: ‘Wilt u helpen Nederland fiets-veiliger te maken en nog betere service bieden aan uw klant? Doe dan mee aan onze meedenk-sessie! Wanneer? Maandag 9 oktober van 10-13 uur. Waar? Utrecht. Na afloop wordt er een lunch geregeld en uw reiskosten worden vergoed. Wilt u deelnemen? Mail dan naar m.hermans@veiligheid.nl.’

 Positieve feedback uit onderzoek

De reacties van rijwielhandelaren in het onderzoek zijn inmiddels geanalyseerd. Bijna 40 rijwielhandelaren hebben de vragenlijst ingevuld. Mariëlle Hermans, onderzoeker bij VeiligheidNL: “De resultaten zijn heel positief, omdat rijwielhandelaren aangeven dat ze kunnen en willen bijdragen aan het informeren over fietsveiligheid bij 60-plussers. Ze geven ook aan er genoeg kennis over te hebben. Overigens, de fietsveiligheid hebben we opgesplitst in informeren over type fiets, passende fietsaccessoires zoals tassen of spiegels, en fietsvaardigheden. De fietsspecialist geeft dan informatie over niet te dicht bij stoeprand rijden, oppassen bij de dode hoek en dergelijke.”

Belangrijkste resultaten

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek in grote lijnen:

  • Bijna iedereen geeft aan voldoende kennis te hebben over fietsveiligheid om 60-plussers te adviseren. Dit geldt zowel bij het informeren over het type fiets, de passende fietsaccessoires en fietsvaardigheden (gedrag) van 60-plussers.
  • Driekwart geeft aan dat er bijna altijd voldoende tijd is om vragen te beantwoorden over fietsveiligheid.
  • Bijna iedereen wil bijdragen aan het informeren over fietsveiligheid in het algemeen. Specifiek geeft bijna iedereen aan het belangrijk te vinden om te informeren over het juiste type fiets. Maar driekwart geeft ook aan te willen bijdragen aan het informeren over de fietsvaardigheden (gedrag). Deze groep ziet het zelfs ook als hun taak om dit te doen!

Veel onafhankelijke winkels gereageerd

Hermans: “We vinden het wel opvallend dat vooral rijwielhandelaren die een eigen winkel hebben de vragenlijst hebben ingevuld. Dat riep bij ons de vraag op of er misschien een verschil is tussen de groep die een franchise winkel heeft en een eigen winkel. Wellicht hebben deze een ander soort motivatie over dit onderwerp.”

Reageer op dit artikel