nieuws

Fietsenmaker Arie Liefhebber Europees kampioen hoge bi

Retailing 731

Fietsenmaker Arie Liefhebber van fietsenwinkel Liefhebber in Nieuwegein is Europees kampioen op de hoge bi. Hij behaalde de titel vorig weekend in het Tsjechische Brno. De gemiddelde snelheid van Liefhebber over 40 kilometer was 33 kilometer per uur.

Fietsenmaker Arie Liefhebber Europees kampioen hoge bi
Arie Liefhebber na de overwinning in Eastbourne. Foto Arie Liefhebber

En dat is snel als je bedenkt dat een hoge bi geen rem, geen versnellingen en geen lucht in de banden heeft. Een hoge bi heeft een klein achterwiel en een groot voorwiel, waarbij de pedalen aan het voorwiel bevestigd zijn. “Je moet doortrappen, je kunt je benen niet stil zetten. Dat is best wel eens spannend als je met z’n drieën de laatste bocht voor de finish ingaat”, aldus Liefhebber. De hoge bi werd op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs gepresenteerd. De berijder zit heel hoog, Arie Liefhebber zit met zijn hoofd op een hoogte van 2,50 meter.

Foto Lubos Farkas

Internationale wedstrijden

Arie Liefhebber heeft een eigen fietsenwinkel in Nieuwegein en doet met zijn hoge bi regelmatig mee aan (inter)nationale wedstrijden. Begin juni won Liefhebber tijdens een wedstrijd in de Engelse plaats Eastbourne. In Eastbourne deden 20 deelnemers mee, uit Engeland, Zwitserland en Frankrijk. Het was de eerste wedstrijd waar Liefhebber won.

Twee jaar geleden brons

Daarna deed Liefhebber eind juni mee aan het Europees kampioenschap. Twee jaar geleden won hij nog brons op het EK. In het Tsjechische Brno ontsnapte de Nieuwegeinse fietsenmaker al snel samen met de voor eigen publiek fietsende Josef Zimovčák aan het peloton. In de laatste ronde reed Liefhebber weg van de zevenvoudig wereldkampioen en won de titel.

Promotie voor de Tour de France

Arie Liefhebber werd besmet met het virus toen hij in 2005 een promotiestunt wilde bij de start van de Tour de France in Utrecht. “Omdat mijn winkel in Nieuwegein zit, leek het me leuk iets opvallends te bedenken en dat is de hoge bi zeker. Ik kwam er achter dat er over de hele wereld nog zo’n 10 bouwers zijn die deze fietsen maken en heb er een bij een leverancier in Zweden gekocht.” De prijs van een hoge bi ligt tussen de 1.300 en 2.000 euro. “Ik ben er toen een paar keer op gaan rijden en kwam direct op tv in het Tour Journaal en op de voorpagina van de Telegraaf. Iedereen vindt het leuk als je op een hoge bi rijdt, ze willen allemaal een selfie met je maken.”

Meedoen aan races

Hij besloot een keer mee te doen aan een wedstrijd. In september 2015 deed hij mee aan het Europees Kampioenschap in België: “Ik was de enige Nederlandse deelnemer, dus ik dacht ‘dan ben ik in ieder geval Nederlands kampioen’.” Maar hij werd derde. “Sindsdien heb ik het serieus te pakken en doe ik regelmatig mee. Vorig jaar in Londen stonden er bij een wedstrijd 15.000 mensen langs de kant! Dat is natuurlijk niet bij elke wedstrijd, soms staan er maar iets van 10 toeschouwers. Maar de groep van deelnemers is heel hecht en binnenkort zijn we met een stel uitgenodigd door de bouwer in Zweden.”

Foto's

Reageer op dit artikel